MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Clematis cirrhosa

5887 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

clematis cirrhosa

Naam

 Clematis cirrhosa

Nederlandse naam

 Bosrank, clematis

Familie

 Ranunculaceae

Herkomst

 Inheems in de landen rond de Middellandse Zee en op de Balearen. Een uitgestrekte habitat van Spanje tot Israël en zelfs tot in Azië en delen van Noord-Afrika.

Categorie

 Groenblijvende klimplant

Hoogte

 3-4 m

Blad

 Varenachtig wintergroen blad. Diepgroen, onderzijde glanzend. Ovaal of hartvormig, nu en dan 3-lobbig.  In de herfst bronskleurige en paarse tinten.  

Bloei

 Roomwitte hangende, klokvormige bloemen. 4 Bloemdekblaadjes crèmekleurig vaak met  roodpaarse vlekjes. Zijdeachtig wit vruchtpluis.  

Bloeitijd

 Eén van de vroegstbloeiende clematissen. December-februari. Bloeit op het oude hout.

Standplaas

 Op elke goed doorlatende grondsoort. Zorg ervoor dat de voet van de plant niet in volle zon  staat, bedek deze eventueel door er laagblijvende planten rond te zetten.  Bestemd voor een beschutte plaats.  Niet voldoende winterhard. Zet de planten niet dieper dan de potrand.  

Algemene kenmerken

Groenblijvende, vroegbloeiende clematis met dunne twijgen. Krijgt laat in de winter en vroeg in de lente bij vorstvrij weer klokvormige roomwitte bloemen met een  doorsnee van 3cm. Soms heeft C.cirrhosa de merkwaardige gewoonte om  in de zomer zijn blad te verliezen. Dit zou een kenmerk  kunnen zijn van de natuurlijke toestand waarbij   planten hun bladeren afstoten als bescherming tegen droogte.   

Snoeien

 Snoeien in het voorjaar na de bloei. Alleen indien nodig.

 

 

Cultivars

 C.cirrhosa var. purpurascens 'Freckles': in 1989  geïntroduceerd. Ontwikkeld door Raymons Evison van  de Guernsey Clematis Nursery. Crèmeroze bloemen met  rode stippen.

'Wisley Cream': roomwitte bloemen, enkelvoudig fletsgroen blad.

C.cirrhosa var. balearica: een winterbloeier met  varenachtig blad dat in de zomer groen is maar in de  herfst schitterend brons- tot purperkleurig wordt.  Het best geschikt voor een vorstvrije klimaatzones, maar groeit ook in koudere streken op voorwaarde dat ze een warme plek krijgen.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen