MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Clematis planten in volle grond

28012 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wie bloemen op ooghoogte en hoger wenst heeft aan Clematis een sterke bondgenoot. Deze veelzijdige klimplant is in allerlei kleurvarianten en bloemgroottes beschikbaar en kan in elke tuin -groot of klein- worden toegepast. Een keuze maken uit de vele soorten is moeilijker dan het planten zelf. Toch moet je bij het planten rekening houden met enkele specifieke eisen.

1. Plantperiode

Clematis wordt tegenwoordig in pot geteeld en is daardoor bijna jaarrond beschikbaar. De beste periode om te planten is van eind zomer tot het einde van de herfst. In deze periode is de bodem nog voldoende warm en kan de plant nieuwe wortels vormen om zich vóór de winter vast te zetten. Hou er rekening mee dat de planten bij ons in de herfst, als de dagen korten,  stilaan in een rustperiode gaan, hierdoor zullen de wortels zich niet voldoende kunnen zetten bij een te late aanplant. De meeste planten worden bij ons in het voorjaar aangeplant. Dit komt vooral omdat het aanbod dan het grootst is in de tuincentra. Clematis kan je tot begin zomer (en eventueel zelfs nog later) aanplanten maar hou er rekening mee dat hoe later je plant, hoe meer water je zal moeten geven. Planten doe je NIET in de winter tijdens periodes met vorst.

Hou er bij de aankoop rekening mee dat gezonde planten meestal drie of vier sterke stengels hebben. De planten moeten goed vertakt zijn.

2. Planten

Voor je gaat planten moet je het plantgat goed voorbereiden. Bij aanplant tegen een muur hou je best een afstand van 30-40cm tussen de muur en het plantgat. Het plantgat moet voldoende ruim zijn: 45 x 45cm wat overeenkomt met ongeveer tweemaal  de grootte van de wortelkluit. Zorg voor een goede drainage zodat overtollig water steeds weg kan vloeien. Maak de bodem en de zijkanten van het plantgat goed los. Voor het planten zet je de plant in een emmer met water, zodat de wortels zich goed kunnen volzuigen. Nadien goed laten uitlekken. Haal de plant voorzichtig uit de pot en zorg ervoor dat de wortelkluit niet beschadigd raakt. Clematis plant je best zo'n 10cm dieper dan de plant in de pot stond. Hierdoor zal de plant ondergrondse knoppen vormen die van pas kunnen komen bij een eventuele aantasting van de verwelkingsziekte. Kan je niet voldoende diep planten, breng dan aarde rond de basis van de plant aan. Vul het plantgat met goede humusrijke, voedzame grond of goed verteerde compost. Grond die snel uitdroogt zoals zandgrond maar ook zware kleigrond zijn ongeschikt. Meng wat beendermeel of een aangepaste meststof onder. Voorzichtig aandrukken. Goed water geven.

3. Standplaats

Van nature groeit een Clematis in halfschaduw. Kies een plaats waar toch voldoende zonlicht aanwezig is. Hou er rekening mee dat een Clematis houdt van een plaats met zon op zijn hoofd en koelte aan de voeten. Om die koele voeten te bekomen kan je op een lichte, zonnige plek een lage plant bij de wortelkluit aanplanten. Kies voor planten die oppervlakkig wortelen. Clematis is geen zelfhechtende plant en heeft dus steun nodig. Hij vormt windende bladstelen die zich aan elk steunmateriaal wikkelen. Hiervoor heb je diverse mogelijkheden: een muur, trellis, klimrek, pergola, schutting, boom of hoge struik. Zet Clematis op een eerder beschutte plaats om te vermijden dat wind de planten beschadigd.

Clematis kan ook in potten en bakken worden toegepast.


Aanvullende info:

2 reacties

 • Remi v. Remi v. Een clematis heeft wel een goede steun nodig. Ik maak vaak trellissen van bamboe. Hier een handleiding! https://www.eigenwijsblij.nl/h...
  Donderdag 13 April 2017 om 10:11
 • Saskia V. Saskia V.
  Saskia Verenjans
  Ik heb een climatis gekocht en trelis aan de schutting geplaatst. De planten zijn 75 cm hoog
  Moet ik ze van de bamboe stokken halen. Want ze zijn nog niet op de hoogte dat ik ze goed kan vastmaken?
  Moeten de nietjes eraf??
  Zaterdag 25 Maart om 19:20

Log in om een reactie te plaatsen