MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Clermont

289 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Clermont Sierlijk dorpje in het land van smaken


In de spelingen van het licht tekent de mineraalblauwe leisteen van Clermont zich prachtig af tegen de diepgroene achtergrond van de boomgaarden en weilanden van het Herveland.

clip_image001(84).jpg

Het dorp strekt zich uit in de lengte en de dicht tegen elkaar gelegen Maaslandse gevels liggen aan een betegelde straat waar het gemeentehuis zich als een brug overheen werpt. De hoge ommuringen van de église Saint-Jacques-le-Majeur zijn een aanwijzing dat dit tijdens de middeleeuwen een toevluchtsoord van de dorpelingen was. Het bouwwerk werd in 1567 volledig herbouwd. De stijl is geïnspireerd door de late gotiek en de Renaissance. Op het omringende, charmante kerkhof is nog een groot aantal 16de en 17de eeuwse grafstenen te zien.

Clermont is een open boek van de bouwstijl sinds die tijd. De boeren, tenminste de rijksten, begonnen met het bouwen van huizen in steen in plaats van vakwerk en leem. In de 17de eeuw wordt steeds vaker de Maaslandse Renaissancestijl op het platteland toegepast, een bouwstijl die zich kenmerkt in ondermuren van op kleur en vorm bij elkaar passende kalkstenen met daarop een muur van natuur- of baksteen, onderbroken door horizontale banden en door met kalksteen en hoekankers omringde vensteropeningen. Deze stijl vormt een contrast met de Franse Lodewijk XIV-stijl (pastorie en kasteelhoeve van Clermont), gekenmerkt door een strenger en klassieker aanzien met raamomlijstingen in bolle draagbalken.

Clermont is één elegante bouwkundige compositie, met hier en daar een vleugje fantasie, zoals de met motieven versierde zinken muurbedekkingen van de gevels. De bewoners hebben dit erfgoed goed bewaard en gerestaureerd, waardoor het label ‘één van de mooiste dorpjes in Wallonië’ een mooie beloning is.

Hoe bereikt u Clermont ? E40- afslag Battice. Bij de rotonde richting Thimister. In het dorpje de weg naar Clermont ingaan.

Vlakbij te zien ? De abdij van Val-Dieu in Aubel met de ambachtelijke brouwerij en de nieuwe ruimte ‘Espace des Saveurs’ in het voormalige station van Herve, tegenwoordig ook het Maison du Tourisme van het Herveland.

Info- 087 69 36 70

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen