MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Clerodendrum trichotomum

583 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Clerodendrum trichotomum

 753159.gif

Naam

Clerodendrum trichotomum

Nederlandse naam

Kansenboom

Familie

Verbenaceae

Franse benaming

Clérodendron

Engelse benaming

Harlequin Glory bower

Herkomst

Oost-China, Japan

Hoogte

4m-6m

Blad

groen, eivormig, geurend (bij stukwrijven)

Bloemen

witte bloemen met rode kelk.

Vruchten

blauwe vruchten met rode kelk.

Snoeien

Indien nodig , na de bloei snoeien.

Algemeen

Clerodendrum trichotomum  groeit uit tot een klein struikachtig boompje. De kroon is vrij onregelmatig en grillig van opbouw. Het dichte bladerdek geeft een verkwikkende schaduw. De glanzend blauwgroene eivormige bladeren kunnen tot 20cm groot worden. Het blad geeft na stukwrijven een typische geur vrij.

De boom bloeit in augustus- september met opvallende trossen witte bloemen met een rode kelk. Zeer mooi zijn ook de diepblauwe, erwtgrote vruchten welke op de rode kelk blijven zitten.

Clerodendrum trichotomum groeit best op open lichte gronden en houdt van de volle zon. Het boompje is zeer goed bestand tegen hittereflectie wat hem ideaal maakt voor de aanplant in kleine besloten, verharde ruimtes. In de winter kunnen de twijgen lichtjes invriezen maar deze lopen in het voorjaar vanuit de basis terug uit.

De aparte bloemen en vruchten maken van Clerodendrum trichotomum  een echte eye-catcher! De boom komt dan ook het best als solitair tot zijn recht. Door zijn late bloeiperiode combineert de boom mooi met herfstbloeiende asters (Aster erectoides, Aster fricartii in soorten), Achillea millefolium soorten, Aconitum Henry Spark…. Ook de combinatie met grassen zoals Pennisetum alopecuroides, Imperata cilindrica ‘Red Robin’… is voortreffelijk. Struiken zoals Leycesteria formosana en Choysia ternata doen het eveneens goed in de buurt van Clerodendrum trichotomum.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image002(4).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen