MijnTuin.org
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

#Cliveden

273 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cliveden


In de streek van Maidenhead aan de westkant van Londen, waar kastelen en landhuizen verborgen achter hoge muren en hagen uitkijken over de Thames, kan je het geld bijna ruiken. Hoog boven al die rijkdom pronkt Cliveden als een tempel van Mammon.

clip_image001(78).jpg

Het huidige kasteel, nu een van de meest luxueuze hotels van Engeland, dateert uit het midden van de 19de eeuw. Het werd ontworpen door Charles Barry, de architect die ook het Palace of Westminster (Houses of Parliament) ontwierp. Maar de geschiedenis van het domein gaat terug tot het midden van de 17de eeuw toen de tweede Duke of Buckingham na de grote brand van Londen hier een jachtslot liet bouwen. In de loop der eeuwen was Cliveden eigendom van enkele van de rijkste en invloedrijkste Engelse families zoals de Earl of Orkney, de uit Duitsland afkomstige Frederick Prince of Wales, de Duke of Sutherland en de Duke of Westminster. Allemaal drukten ze op een of andere manier hun stempel op het domein dat dan ook een staalkaart vormt van vier eeuwen aristocratische tuingeschiedenis.

In de 17de eeuw werd de basis gelegd voor de grote parterre aan de zuidkant van het huis, die het hele uitzicht op de vallei van de Thames domineert. Uit die periode dateert ook het zogenaamde Blenheim Pavilion, genoemd naar de veldslag bij Blenheim waaraan de toenmalige eigenaar van Cliveden, de Earl of Orkney, had deelgenomen. Het paviljoen ligt helemaal op het einde van de Queen Anne’s walk. Ook het grootste deel van het drevenstelsel dat door het park loopt, werd door de Earl of Orkney aangelegd.

In de 18de eeuw creëerde de toenmalige bewoner, de Duitse prins Frederick, een landschapstuin met lanen, vergezichten en een amfitheater van gras achter het Blenheim Pavilion. Hier werd in 1739 voor de eerste keer het bekende ‘Rule Britannia’ uitgevoerd. Veel van de bomen die vandaag nog het grote park sieren, zoals de prachtige hulstvallei en de majestueuze lindenlaan, dateren uit die tijd.

In de 19de eeuw werd de tuin verder ontwikkeld door de Duke en Duchess of Sutherland, of tenminste door hun hoofdtuinier John Fleming en zijn legertje van meer dan 50 tuiniers. Veel van de hagen die er nu nog staan, dateren uit die periode. Maar Fleming was vooral verantwoordelijk voor de heraanleg van de grote parterre aan de zuidkant van het kasteel. De tuinen werden beschouwd als het summum van de Victoriaanse tuinkunst en werden op grote schaal gekopieerd bij andere kastelen.

Het was dan ook een bittere pil om slikken voor heel wat Engelse aristocraten toen de Duke of Westminster in 1893 Cliveden verkocht aan de Amerikaan William Waldorf Astor. Zelfs koningin Victoria was hierover naar verluidt zeer ontstemd. Een van de eerste projecten van Waldorf om een hoge muur te bouwen rond het domein, was niet van aard om de achterdocht te milderen. ''Waldorf by name and walled-off by nature,' zo luidde de commentaar. Maar dank zij William Astor en later zijn zoon Waldorf beleefde Cliveden in de eerste helft van de 20ste eeuw een nieuwe glorietijd.

Onder het bewind van Waldorf en Nancy Astor groeide Cliveden uit tot een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor de politieke en culturele elite van Engeland. Invloedrijke politici zoals Arthur Balfour, Lord Curzon, Anthony Eden, Churchill en Neville Chamberlain kwamen er geregeld over de vloer. In de jaren ’30 vierde Joseph Kennedy zijn afscheid als Amerikaans ambassadeur in Londen op Cliveden in aanwezigheid van de koning. De boulevardpers beklaagde er zich op een bepaald ogenblik zelfs over dat de Britse buitenlandse politiek niet werd bepaald in het Kabinet maar op de dinner parties van Lady Astor. Ook heel wat beroemde kunstenaars en schrijvers waren kind aan huis op Cliveden, zoals Charlie Chaplin, Rudyard Kipling, Hilaire Belloc, Henry James, T.E. Lawrence en Harold Nicholson.

De tuinen zijn tot 31 oktober dagelijks open van 11.00 tot 18.00 uur.

Cliveden Taplow Maidenhead Buckinghamshire

Activiteiten: 14 augustus: 'Bouncy Castle Party Days' (voor kinderen tot 16 jaar) 11 & 12 september: 'Battlle of Blenheim Days' 24 oktober: 'Walk Woodlands in Autumn'

INFO: (t) +44-14 94 755562 mailto:cliveden@nationaltrust.org.uk www.nationaltrust.org.uk

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen