MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Clivia miniata - Sint-Jozefplant

20726 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

clivia

Naam: Clivia miniata

Nederlandse naam: Clivia

Herkomst: Zuid-Afrika

Familie: Amaryllidaceae

Standplaats: Lichte standplaats en zonnig maar geen felle middagzon en geen direct zonlicht in de zomer. Verdraagt ook wat schaduw. Niet verplaatsen. Gemiddelde temperatuur tussen 20-24°C. 's Nachts tussen 10-14°C. Clivia moet koel worden overwinterd (10-15°C) worden in de periode van november tot januari. Als de bloemstengel verschijnt weer op kamertemperatuur plaatsen.

Water: Gelijkmatig vochtig houden. Nat maken en laten opdrogen. Tijdens de rustperiode bijna droog houden. In de bloeiperiode wat voedsel aan het gietwater toevoegen. Gemiddelde luchtvochtigheid. De vlezige wortels verdragen helemaal geen overdosis water.

Algemeen: Oude gekende 'grootmoederplant' plant met donkergroen, riemvormig blad en trossen trompetvormige, oranje en gele bloemen die aan lange bloeistengels staan. De Clivia bloeit in de winter. Voor die tijd (in de herfst) de plant in rust laten komen door ze koel te zetten, weinig water en geen voedsel te geven. Als de bloeistengel verschijnt, de plant iets warmer stellen en meer water geven. Na de bloei vormen zich oranjerode vruchten. Rijpende zaden verwijderen, ze kosten de plant nutteloze energie.

Tip:  Bloeiende planten in de sierpot op een omgekeerde schotel plaatsen. Vervolgens langs de rand van de schotel water gieten. De wortels mogen niet permanent in het water staan. Houdt niet van verpotten. Na het verpotten kan de bloei achterwege blijven. Enkel verpotten als de wortels de plant uit de pot drukken. Na de bloei de bloeistengel verwijderen.  Vermeerderen kan door de jonge plantjes voorzichtig los te maken van de moederplant. Ook geschikt voor hydrocultuur.

SLECHTE BLOEMTROSONTWIKKELING:

Het is een vrij courant verschijnsel dat de bloemtros blijft zitten in het hart van de plant. Dit is meestal te wijten aan slechte groei-omstandigheden en voedselarmoede.

Let op: Blad en wortel zijn giftig bij inname. De wortels zijn erg kwetsbaar.

clivia.jpg

1 reactie

  • Mieke R. Mieke R. Ik heb al zeer lang een clivia, maar hij heeft nog maar 1 keer bloemen gehad. Hij staat in de winter in de slaapkamer, niet voor het raam en ik giet hem niet veel. Wat kan de oorzaak zijn? Maandag 12 Juni 2017 om 23:15

Log in om een reactie te plaatsen