MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Clusia rosea 'Princess' - Varkensboom

14480 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

clusia_rosea_princess_b.jpg

Naam: Clusia rosea 'Princess'

Nederlandse naam: Varkensboom

Familie: Clusiaceae (Guttiferae)

Herkomst: tropische gebieden van Centraal- en Zuid-Amerika. 'Princess' is een cultivar die in 2001 werd geïntroduceerd

Standplaats: gefilterd zonlicht. Vermijd sterke middagzon. Vraagt hoge luchtvochtigheid In de winter minimaal 16°C Vermijd grote temperatuurschommelingen om bladval te voorkomen

Water: tijdens de groei voldoende water geven. In de winter minder vocht nodig. Vermijd natte voeten. Regelmatig de bladeren benevelen.

Algemeen: 'Princess' is een compacte versie van de robuuste kamerplant. De decoratieve, en kort gesteelde bladeren staan kruisgewijs en doen denken aan de Ficus elastica. Opvallend ana de plant is ook dat de bladpunten bij het uitlopen van de takken geruime tijd bijeen worden gehouden door plantensap. Dit plantensap is doorschijnend van kleur.

Clusia doet het als solitair in de huiskamer, maar is ook uitstekend geschikt voor interieurbeplanting en hydrocultuur. Bij goede verzorging gaat de plant jaren mee.

Verpot de plant om de 2-3 jaar.

De plant is genoemd naar de Fransman De l'Ecluse (1525-1609), die volgens algemeen gebruik zijn naam Latijniseerde tot Clusius, medicus-plantenkundige. Hij reisde door grote delen van Europa, was van 1573 tot 1588 drossaard van het keizerlijke hof in Wenen en was daarnaast directeur van de botanische tuin van Sconbrunn. In 1593 werd hij hoogleraar in Leiden. Hij schreef een groot aantal publicaties op zijn naam en voerde vele planten in Europa in, ondermeer de paardekastanje, de plataan, de snijboon, de schorseneer, de jasmijn en de tulp.

1 reactie

  • Hans B. Hans B. Deze plant zorgt in huis het meest voor gezuiverde lucht.
    Woensdag 20 Januari 2016 om 22:39

Log in om een reactie te plaatsen