MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Colour your Life in januari

1533 x gelezen
door Colour Your Life • Vrijdag 18 Januari 2013

Het nieuwe jaar is begonnen. Heeft u ook nieuwe plannen voor uw tuin? Dan is dit het moment om daar eens goed over na te denken.

Tijd voor wat onderhoud

Laat u inspireren door tijdschriften, tuinprogramma’s op tv en catalogi. Leg uw ideeën eens voor aan andere tuinliefhebbers en vertrouw uw plannen toe aan het papier.
U kunt deze tijd ook gebruiken om – lekker dik aangekleed – wat onderhoud te plegen aan bijvoorbeeld schuttingen, decoratiematerialen en gereedschap. Als u dan later weer in uw warme woonkamer zit, smaakt die geurige kop koffie of chocolademelk extra goed!

Rustig aan beginnen

Aan bollen, knollen en kuipplanten hoeft u in deze tijd van het jaar niet zoveel te doen, behalve controleren of ze niet bevriezen of verrotten. Sommige bomen en struiken kunt u nu al snoeien, zoals overwinterende fuchsia’s en bessenstruiken.
Wilt u alvast wat kleur in de tuin? U kunt nu winterbloeiende struiken kopen die uw tuin in deze grijze maanden lekker opfleuren. Als het niet vriest, kunt u ze zelfs planten.

Denk aan de vogels

Winters met veel sneeuw en vorst, lange schaatstochten en wandelingen in het bos. Die winterse plaatjes lijken tot het verleden te horen. Voor de tuin zijn ouderwets strenge winters niet verkeerd. Zo biedt de isolatie van een flink pak sneeuw een mooie beschermlaag voor de planten.

De vogels hebben het in de wintermaanden wat moeilijker. Zelfs als er geen sneeuw ligt, kunnen zij met moeite aan voldoende voer komen. U kunt ze bijvoeren, bijvoorbeeld met stukjes fruit om aan hun vitaminebehoefte te voldoen. 

 

Te snoeien in januari na de vorst:

Bessenstruiken
Rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen kunt u nu al snoeien.

Sierbomen
Ook veel boomsoorten kunt u nu in model snoeien, maar geen zware takken snoeien bij berk, esdoorn of walnoot. Daarvan komen de sapstromen binnenkort op gang en dan kunnen ze na snoei sterk blijven bloeden waardoor de wonden niet sluiten. Wacht met ingrijpend snoeien tot de herfst.

Klimfruit
Het snoeien van druif en kiwi moet voor eind januari gebeuren om sterk bloeden te voorkomen.

Fruitbomen
Wacht liefst tot februari met het snoeien van fruitbomen. Het gevaar op aantastingen is anders aanwezig. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei.

Wilde scheuten verwijderen
Verwijder wilde scheuten rond de stammen van sommige vruchtbomen. Zoek de aanhechting in de grond op en draai de scheuten eraf. Niet wegsnoeien: dan verschijnen er alleen maar meer scheuten.

Vruchtbomen opschonen
Verwijder verdroogde vruchten die nog in vruchtbomen hangen: dit zijn echte infectiebronnen. Ze kunnen schimmelsporen bevatten die later problemen geven. 

Lees verder op CYL »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen