MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Composteren in de tuin

9223 x gelezen
Tonny S. door Tonny Sannen • Donderdag 12 Januari 2012 Volg Tonny S.

Composteren is een biologisch proces, waarbij afgestorven leven de voedingsbodem vormt voor nieuw leven. Compost verrijkt je bodem met organisch materiaal, voedt het bodemleven, voorkomt erosie van de bodem door wind en water, beschermt je planten tegen parasieten en ziektes, beschermt de plantenwortels, vertraagt de uitdroging in warmere periodes.

Met een compostvat of compostbak in je tuin zorg je ervoor dat waardevolle stoffen uit de natuur opnieuw gebruikt worden en je eigen portemonnee doe je een plezier: al wat je composteert, moet je niet meegeven met de vuilniskar of Gft-container, en moet je dus niet betalen. En bovendien draag je door te composteren bij tot het verkleinen van de afvalberg en zorg je voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan groente, fruit en tuinafval. Dit afval neemt een groot deel van ons huishoudelijk afval in beslag. Maar deze resten uit de keuken en de tuin kan je gemakkelijk zelf verwerken tot compost. Na 6 tot 9 maanden is de compost gebruiksklaar. Compost biedt heel wat voordelen voor je siertuin of groentetuin.

Behalve putje winter is ieder moment van het jaar geschikt om met composteren te beginnen. Compost maken is een kwestie van warmte, vocht en lucht. Eerst bewerken bacteriën en schimmels het materiaal. Ze maken het zacht zodat kleine diertjes als wormen, springstaartjes en duizendpoten en miljoenpoten er zich een weg doorheen kunnen knabbelen. Zij maken er fijne, kruimelige, voedzame en naar bosgrond geurende compost van. Voor je compostbak zoek je best een plekje achter in de tuin, in de halfschaduw. Een compostvat is meer geschikt voor een kleine tuin en staat liever in de zon. Zorg voor een goede verluchting van je compost en zet hem regelmatig om. De kwaliteit van je compost begint natuurlijk met de ingrediënten die je er zelf ingooit. Maar opgelet: wat er in een compostbak of -vat mag, is niet hetzelfde als wat er in de Gft-container mag. We zetten de ideale compostingrediënten even op een rijtje.

Wat mag er wel in het compostvat of bak:
Keukenresten: aardappelschillen, groenteafval, schillen van citrusvruchten, fruitresten, notendoppen, keukenpapier, koffiedik en filterzakje, verwelkte snijbloemen.
Tuinafval: haagscheersel, versnipperd snoeihout, gras, plantenresten uit moestuin, onkruid, hooi en stro, herfstbladeren, dennennaalden, kleine hoeveelheden zagemeel en houtkrullen.

Wat mag er niet in het compostvat of bak:
Gekookt voedsel, brood, vet, saus en olie, vlees- en visresten, kattenbakvulling, beenderen en dierlijk afval, uitwerpselen van honden en katten, timmerhout, wegwerpluiers, stof uit de stofzuigerzak, as uit de kachel, aarde en zand, kunststof, metaal en blik.

Compost zeven ?
Of je compost vóór gebruik zeeft of niet, hangt af van de grofheid die je uiteindelijk wil verkrijgen. Het grofste onverteerde hout kan je meestal gewoon manueel uit de compost halen tijdens het open spreiden in de tuin.
Zal je de compost oppervlakkig in de bodem inwerken of voor de bereiding van potgrond gebruiken, dan kan je beter zeven. Hoe fijner de zeef, hoe fijner de compost.

Fijne compost kan je ook aanwenden als zaaigrond of voor het maken van perspotjes. De grove fractie - d.i. wat niet door de mazen van de zeef valt - hergebruik je als bruin materiaal in je nieuwe compost of breng je als mulch materiaal (bodembedekking) aan tussen struiken en vaste planten.

Composteren is een leuke en gezonde bezigheid. Toch had ik, en blijkbaar niet alleen ik, al snel door dat compost zeven met een gewone handzeef, niet zo gezond is voor de rug.
Enkele uurtjes Google op het internet, en je leert al snel dat er wereldwijd een paar duizend andere composteerders met het zelfde probleem zitten en aan het ontwerpen gaan. Ook ik ging op zoek naar een handige en compacte oplossing, die voor iedere thuis composteerder bruikbaar zou kunnen zijn.

Na enkele tientallen schetsen en tekeningen maakte ik een eerste, tweede, derde en nog vele prototypes. Uiteindelijk knutselde ik met een oude wasmachine trommel en wat bijeengeraapte recyclage materialen een redelijk functioneel, handige en zeer rug vriendelijke compostzeef in elkaar. Als er dan toch zoveel composteerders met dit zelfde probleem zitten, waarom dan niet aan een verfijnde oplossing sleutelen? Zo gezegd zo gedaan, en van het een kwam het ander. Mijn "CompostSifter" was geboren.

Uiteindelijk heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en heb ik mij ingeschreven als deelnemer op de uitvindersbeurs INNOVA in Brussel.
Tussen al die fijn technologische en in detail afgewerkte hoogstandjes viel ik des te meer op met mijn simpel en eenvoudig standje. Een paar zelf gemaakte, en enkele IOK en VLACO posters fleurden het geheel een beetje op. Aan interesse had ik zeker geen gebrek, wat mocht blijken uit de stapels flyers en folders die gretig werden meegenomen door de bezoekers.

 

Wil je meer te weten komen over mijn CompostSifter ga dan naar www.compostzeef.be

Ook op de Vlaco site kan je er iets over vinden: http://www.vlaco.be/kringloop-tuinieren/tip-van-de-compostmeester/compostzeef

Lees verder op CompostSifter »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen