MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Composteren. Welk systeem past het best bij jou?

6844 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Welk composteringssysteem je kiest, hangt vooral af van de grootte van je tuin. Maar ook de hoeveelheid keuken- en tuinafval die je verwacht speelt een rol. In een kleinere tuin volstaat meestal een compostvat, terwijl je bij een grote(re) tuin best kiest voor een of meerdere compostbakken of zelfs een composthoop.

 

Composteren. Welk systeem past het best bij jou? Een wormenbak, een compostvat, een compostbak of een composthoop?


  composteren.jpg

 

Geen tuin: een wormenbak.

Heb je geen tuin, maar wil je wel je (ongekookt) groenten- en fruitafval composteren, dan is een wormenbak de oplossing voor jou. De verkregen compost en het percolaat komen goed van pas voor je kamerplanten en je balkon- en terrasplanten. Plaats de wormenbak buiten, zoek dan een beschutte plaats en vermijd extreme temperaturen (vorst, volle zon). Binnen kies je voor een plaats met een gelijkmatige temperatuur, bij voorkeur min. 18°. De wormenbak die je koopt bij IDM is reeds opgestart, zodat je thuis direct kunt beginnen met het voederen en verzorgen van de compostwormen.


Is je tuin kleiner dan 300 m2: kies een compostvat.

Kies voor je compostvat een zonnige plek, zo krijg je binnenin hogere temperaturen wat het composteringsproces gunstig beïnvloedt. Het deksel zorgt ervoor dat het materiaal niet uitdroogt. Plaats de geperforeerde bodemplaat niet rechtstreeks op de grond, maar op enkele tegels of een pallet. Zo kan de bodemplaat niet in de grond zakken en kan er voldoende lucht in het vat komen. Leg vervolgens onderaan het vat een laag structuurmateriaal: houtsnippers, stro, fijne takjes… Dat verzekert een vlotte luchtinstroom. Meng het groen materiaal (keukenafval, snijbloemen,…) geregeld met bruin materiaal (houtsnippers, droge bladeren,…). Zorg voor een goede beluchting: gebruik één of twee maal per week de beluchtingsstok om luchtkanalen in het materiaal te maken.


Is je tuin groter dan 300 m2: een compostbak is ideaal.

Plaats je bak op een luchtige en (half)beschaduwde plaats, dit voorkomt uitdroging. Is de inhoud van de bak toch te droog geworden, besproei dan het materiaal. Wordt de compost te nat bij neerslag dan biedt een dakje de oplossing. Dit kan al met enkele planken of een golfplaat. Het best werk je met 2 of 3 bakken, zodat je na enkele maanden de inhoud kunt omzetten naar een volgende bak. Hierbij vermeng je alle lagen goed met elkaar. Het is voor dit werkje dat het aangewezen is dat de voorkant van de compostbak kan verwijderd worden. Bij het gebruik van meerdere bakken is het aangeraden om de laatste bak van een dakje te voorzien: (half)rijpe compost neemt gemakkelijk water op en bovendien is werken met een droog eindproduct gemakkelijker.


In de nog grotere tuin kan je een composthoop opzetten.

Een composthoop zet je bij voorkeur op een beschutte plaats zodat uitdrogende wind en (hevige) regen niet te nadelig kunnen werken. Een composthoop opbouwen doe je best met grote hoeveelheden materiaal per keer, dit bevordert het composteringsproces. Om de luchtdoorstroming onderaan te bevorderen, breng je beter eerst een extra laag grof materiaal aan. Beperk de hoogte van de hoop tot ongeveer anderhalve meter. Het is ook aangewezen om de hoop na enkele maanden om te zetten zodat een luchtig en homogeen eindproduct wordt verkregen.

** Regelmatig worden er door de Compostmeesters cursussen en opleidingen rond composteren gegeven. Je kan ook via de gemeente of de Intercommunale een wormenbak, compostvat of compostbak kopen.

 

Richtprijzen incl btw:

  • Wormenbak € 30
  • Compostvat  € 15
  • Compostbak € 30
     

De Ekol-compostbakken zijn duurzaam, weerbestendig, proper en gebruiksvriendelijk. In één bak zit het kunststofafval verwerkt dat door een gezin van 4 personen gedurende 2 jaar wordt geproduceerd. De aangeboden compostbak is 1m op 1m20 groot en is 1m hoog. De nuttige inhoud van ong. 1200 liter is voldoende voor het GFT-afval van een gezin van vier personen met een tuin van meer dan 300 m2. De planken aan de voorzijde zijn eenvoudig wegneembaar.

Bron: Ideemilieu januari 2009

1 reactie

  • Renilde Renilde Heel nuttige info, Dank je wel!
    Donderdag 11 Februari 2016 om 23:22

Log in om een reactie te plaatsen