MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Convallaria majalis - Lelietje-van-dalen

1884 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 convallaria_majalis.jpg

Naam

Convallaria majalis

Nederlandse naam

Lelietje-van-dalen

Familie

Liliaceae- Convallariaceae

Herkomst

bossen van Frankrijk tot Siberië en in de koelere delen van Noord-Amerika

Hoogte

20 cm

Bloeitijd

mei witte, geurende, hangende klokvormige bloempjes

Algemene kenmerken

Alom gekend plantje dat veel in bruidsboeketten werd en wordt toegepast. Vermeerdert zich door wortelstokken (rizomen). Grote groene bladeren. Opgelet: giftige plant. De rode bessen zijn giftig

Planttijd

Najaar. Eind september tot eind november. Als plantdiepte neem je tweemaal de hoogte van de bol.

Standplaats

Halfschaduw. Vruchtbare, humusrijke grond.
convallaria_majalis_b.jpg
Dit plantje met zijn geurende bloemen was bij onze voorouders het zinnebeeld van aardse schoonheid en werd aan de lentegodin gewijd. Het staat ook nog bekend onder de naam: Lelietje-van-dalen, meibloem, muguet. De officiële naam is Convallaria majalis en het behoort tot de leliefamilie/Liliaceae (majalis betekent ‘van de mei’). In Frankrijk werd het na de Eerste Wereldoorlog het symbool van het 'Feest van de Arbeid'.

Hoe onschuldig en lieflijk dit plantje er ook uitziet, je moet er wel rekening mee houden dat zowel de bloemen als de bladeren van dit plantje zeer giftig zijn. Let vooral op met kinderen. De toxiciteit komt doordat de plant een twintigtal verschillende hartglycosiden bevat die een uitwerking hebben op de hartspier en de bloedsomloop, vergelijkbaar met deze van gewoon vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Jaarlijks zijn er 40 tot 60 oproepen bij het Antigifcentrum in verband met lelietje-van-dalen. Veelal gaat het om kinderen van 2-4 jaar, die op de bloemstengels of bladeren knabbelden, vaaswater dronken of een besje opaten. (Bron: Planten anders bekeken- Nationale Plantentuin van België)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen