MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cornus kousa

4983 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 77788.gif

Naam

Cornus kousa

Nederlandse naam

Japanse kornoelje

Familie

Cornaceae

Franse benaming

Cornouiller kousa

Engelse benaming

Chinese Dogwood

Herkomst

Japan, Korea, Centraal-China

Hoogte

5-7 meter

Blad

breed elliptisch, toegespitst, 5-10cm lang, donkergroen, purperrood in de herfst

Bloemen

schijnbloemen, wit-roomwit

Vruchten

rozerode schijnvrucht gelijkend op een aardbei

Algemeen

Chinese kornoeljes zijn strikt genomen eerder heesters dan bomen; ze balanceren een beetje tussen de 2 categorieën in. Toch wil ik hem, omwille van zijn aparte vruchten in deze reeks bespreken.

De plant is afkomstig uit het verre oosten en groeit daar in grote struikvegetaties aan de randen van grote wouden.

Cornus kousa is een langzaam groeiende elegante heester. Na vele jaren zal hij een hoogte van 5 à 7 meter bereiken. Zijn gelaagde opbouw komt dan pas echt tot zijn recht. De plant wordt bijna even breed als hoog. De boom maakt niet echt een doorgaande harttak maar zoekt met verschillende takken op een uiterst charmante wijze zijn weg naar boven. Op latere leeftijd bladdert de stam af waardoor er mozaïekachtige patronen ontstaan.

De breed elliptische, toegespitste bladeren van Cornus kousa zijn aan de bovenzijde donkergroen en aan de onderzijde zijn ze blauwgroen. In de herfst verkleuren ze prachtig scharlaken tot purperrood. De randen zijn gaaf en vaak iets gegolfd.

De bloeiwijzen van Cornus kousa zijn ware juweeltjes! De kleine groenige bloempjes zijn infeite vrij banaal. Het zijn de zuiver witte tot roomwitte zacht gegolfde schutbladeren die de bloei zo spectaculair maken. Dit prachtige schouwspel valt te bewonderen eind mei begin juli. De bloempjes groeien uit tot bolronde, op frambozen, of nog beter op aardbeien, lijkende vlezige schijnvruchten. Ze hebben een diameter van +/- 3cm, zijn rozerood met een gele onderkant en blijven vrij lang in de boom hangen. De vruchten verschijnen niet alle jaren… ze hebben veel zon nodig om af te rijpen.

Cornus kousa groeit het liefst op zurige humeuse gronden in de volle zon of op licht beschaduwde plaatsen. Plant hem steeds beschut aan. Chinese kornoeljes houden niet van koude oostenwind.

Probeer het snoeien van Cornus kousa tot een minimum te beperken. De plant verdraagt snoei immers heel slecht. Wie de plant toch moet snoeien omdat hij te groot is geworden, heeft eigenlijk een foute keuze gemaakt. Je kunt dan beter de plant op een andere plaats in de tuin neerplanten in plaats van hem te verminken!

Door zijn elegante silhouet, zijn adembenemende bloemen en zijn prachtige vruchten en herfstverkleuring is Cornus kousa  één van mijn meest gebruikte solitairen geworden! Ik zet hem graag tegen een donkere achtergrond van bijvoorbeeld ‘Prunus lucitanica’ of ‘Taxus baccata’. Plant de struik steeds solitair aan op een tapijt van bodembedekkers (vb ‘Vinca minor Gertrude Jeckyll’) of in combinatie met elegante vaste planten. Combinaties met Anemone  'Honorine Jobert’ en  Actaea  Atropurpurea’ zijn echt aanraders. Ik gebruik meestal de volgende variëteiten: -Cornus kousa ‘China Girl’ Deze blijft in al zijn delen iets kleiner dan de soort en heeft prachtige ivoorkleurige bloemen. -Cornus kousa var chinensis deze wordt in al zijn delen een stuk groter dan de soort en geeft een meer uitgesproken herfstverkleuring.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(22).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen