MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cornus mas - Gele kornoelje

6605 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cornus mas bloemen

Naam

Cornus mas

Nederlandse naam

gele kornoelje

Familie

Cornaceae

Franse benaming

Cornouiller mâle, Cornouiller jaune

Engelse benaming

Cornelian Cherry

Herkomst

Europa, West-Azië

Hoogte

3-8m

Blad

glanzend donkergroen; in de herfst geel

Bloemen

geel; in korte schermen; winterbloeier

Vruchten

donkerrood tot zwart ; tot 2cm; zuur van smaak; eetbaar

Algemeen

Cornus mas is vanuit het Midden-Oosten over Klein-Azië in Zuid-Europa terecht gekomen. In de Middeleeuwen werd deze plant om zijn medicinale eigenschappen bij ons in de kloostertuinen aangeplant. De plant werd ook aangeplant als geriefhout. Van het zeer harde hout werden allerlei gebruiksvoorwerpen gemaakt. Later werd de kornoelje ook aangeplant voor de vruchten. Nu nog kan je in Oostenrijk en vooral in Tsjechië plantages van kornoelje aantreffen.

Cornus mas groeit van nature uit tot een grote struik. Tegenwoordig wordt deze plant ook aangeboden als boom (tot beneden vertakt of als hoogstam). We vinden de plant ook vaak aangeplant in struwelen, hagen en vogelbosjes.

De bloemetjes van de gele kornoelje verschijnen, afhankelijk van de temperatuur, massaal begin februari tot april. Het boompje is tijdens de bloei gehuld in een prachtige goudgele waas. De bloem is opgebouwd uit een rozetvormig scherm met tientalle individuele bloempjes. De meeldraden steken statig boven de bloempjes uit. Na de bloei plooien de spitse bladknoppen zich open en komen frisgroene bladeren tevoorschijn. In de herfst verkleurt het blad prachtig oranje-geel. Er bestaat ook een variëteit met gele bladeren ('Aurea'), een variëteit met witgerande bladeren ('Variegata') en een variëteit met geelgerande bladeren. Met het gebruik van deze variëteiten zou ik persoonlijk enorm oppassen. Bontbladige planten komen vaak schreeuwerig over en eisen als dusdanig veel te veel aandacht op.

De ovale tot 2cm grote vruchten van de Cornus mas zijn rijp eind augustus begin september. Ze zijn oogstbaar zodra ze donkerrood tot zwart verkleurd zijn en op de grond beginnen te vallen. De vruchten zijn vlak na de oogst vrij wrang van smaak. Ze worden opmerkelijk zoeter wanneer ze een 10-tal dagen kunnen narijpen. De vruchten zijn een ware vitamine C bom! Ze zijn ideaal om een frisse jam van te maken maar kunnen ook tot vruchtensap verwerkt worden. De plant is beurtjarig; het ene jaar zal de struik beladen zijn met vruchten, het andere jaar draagt hij niet.

Cornus mas is in zijn jeugd een trage groeier. Hij kan dan niet te veel concurrentie verdragen. Op latere leeftijd begint deze plant fors te groeien. De plant laat zich makkelijk snoeien.

De kornoelje is Ph indifferent en groeit op zowat elke plaats. Het liefst groeit hij op een rijke, matig vochtige bodem. De plant verdraagt goed luchtverontreiniging.

Door zijn grillige vorm past de Cornus mas in de meer landschappelijke tuin. Mooi is ook een geschoren kornoeljehaag rond de moestuin. Aangezien de plant een echte winterbloeier is voorzie ik hem liefst in grote groepen. Het effect is dan overweldigend. Als solitair tegen een donkere achtergrond steekt de Cornus mas vlotjes naar de kroon van Hamamelis, Mooie begeleidende planten zijn verwilderende bolgewassen zoals speenkruid (‘Ranunculus ficaria’), bosanemoon (‘Anemone nemerosa’) en boshyacint (‘Scilla non-scripta’) gecombineerd met bodembedekkers zoals mansoor (‘Asarum europeum’), hondsdraf (‘Glecoma hederacea’) en maarts viooltje (‘Viola odorata’).

 

 

cornusmas7b.jpg

cornus mas vruchten.jpg

De ovale vruchten van Cornus mas

951.gif

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen