MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wat is Cortenstaal?

5620 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cortenstaal of COR-TEN is een metaallegering met een unieke, gepatenteerde samenstelling. Het bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, nikkel, silicium en chroom zijn toegevoegd. Opvallend is de typische bruine roestkleur die ontstaat door blootstelling aan de lucht, waardoor het gaat oxideren.

tuin met cortenstaal

© Corcoo- Wingene


Wat is Cortenstaal ?

De gevormde patinalaag beschermt het materiaal binnenin, waardoor het een zeer duurzaam en exclusief materiaal wordt. In normale omstandigheden is doorroesten (zoals bij staal) niet mogelijk. Cortenstaal werd in 1932 in de VS gepatenteerd. In Europa is het sinds 1959 in productie.


Waar komt de naam vandaan?

De naam corten is een samenstelling van COR (corrosion resistent = corrosiebestendig) en TEN (tensile strength of treksterkte).


Waarom Cortenstaal toepassen?

Het is niet alleen een bijzonder duurzaam materiaal, maar door zijn opvallende, typische kleur is het ook zeer exclusief en decoratief. Het is bijzonder duurzaam en exclusief. Het kent toepassingen in de architectuur (gevelbekleding, constructies) maar ook zeker en vast in de tuin. Brievenbussen, vuurschalen, omheiningen, bloembakken, sokkels, kunstwerken…het kan allemaal.

cortenstaal houtopslag.jpg © Corcoo- Wingene

KLIK HIER  voor foto's van diverse toepassingen.


Kleurnuances bij cortenstaal.

kleurnuances cortenstaal  abk outdoor.jpg

© Abk-outdoor

cortenstaal houtopslag 1.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen