MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Corylus avellana

1953 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Corylus avellana

 846.gif

Naam

Corylus avellana

Nederlandse naam

hazelnoot, hazelaar

Familie

Betulaceae

Franse benaming

la noisette

Engelse benaming

Hazelnut Tree

Herkomst

inheems. Groeit in en langs de loofbossen op lichte, kalkhoudende grond.

Hoogte

3-4m

Blad

rond, gezaagd, gele herfstverkleuring, zacht behaard.

Bloemen

geelgroene katjes. Bloeit van januari tot maart

Vruchten

harde noten met geelgroen omhulsel, eetbaar Eenzadige dopvrucht

Algemeen

Corylus avellana is eerder een grote struik dan een boom. De hazelaar vinden we in onze contreien al sinds mensenheugenis in de nutstuin terug. Het is dan ook één van de meest gekende struiken omwille van de hazelnoten. Deze noten worden tijdens de winterperiode door diverse dieren als voedselvoorraad verzameld. Corylus avellana werd hoofdzakelijk aangeplant als geriefhout. Deze planten werden dan ‘op stoof’ gezet. Om de zoveel jaren kapte men een gedeelte van de hazelaar tot op de grond terug. Met dit hout werden dan afsluitingen maar ook gebruiksvoorwerpen gemaakt. In Frankrijk en in Engeland vind men af en toe nog dergelijke plantages terug. Men is de hazelaar ook gaan selecteren op zijn vruchten. Er zijn ondertussen een groot aantal rassen en cultuurvariëteiten op de markt. Vooral in Engeland vindt men bij oude landgoederen vaak een ‘Nutterie’ terug. In de tuinen van Sissinghurst kan u hiervan een mooi voorbeeld bewonderen.

Corylus avellana groeit uit tot een opgaande zware, brede meerstammige struik. De gezaagde bladeren zijn dofgroen, geribbeld en geven in de herfst een fraaie gele verkleuring.

De plant is eenhuizig. De mannelijke geelgroene hangende katjes verschijnen reeds in de winter en bewegen sierlijk heen en weer in de wind. De vrouwelijke bloempjes zijn onooglijk klein. Hieruit zullen later de noten groeien. De plant is een windbestuiver.

De ronde houtige vruchten van de hazelaar zijn voorzien van een geelgroen omhulsel en staan vaak in clusters bij elkaar. De noten zijn oogstbaar eind september begin oktober. De noot dient gekraakt te worden alvorens ze kan geconsumeerd worden. De noot kan zowel vers, gedroogd of gebrand verwerkt worden. De toepassingen zijn enorm uitgebreid.

Corylus avellana is een vrij forse groeier. Je kunt met deze plant vrij snel resultaten behalen. Hij zal het beste groeien op een lichte klei of zandgrond. De hazelaar kan diepe schaduw perfect verdragen. Hoge grondwaterstand wordt niet goed verdragen.

Goed om weten: Omwille van de hoge stuifmeelproductie wordt hij vaak aangeplant door imkers. Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen de struik beter niet aanplanten.

Enkele cultivars: 'Anny's Red Dwarf': bolvormige boom met grote,    ronde, bruinrode bladeren. Bolboompje voor    kleine tuinen. 'Aurea': gele, later geelgroene bladeren.    Sierstruik 'Contorta': met gedraaide takken en twijgen.    Decoratieve katjes. Mooi in de winter. 'Fuscorubra': lage struik met een brede, bossige    groei, purperachtig blad. 'Pendula': kleine boom met hangende takken.

 corylusavellanaklein1.jpg

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image002(5).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen