MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zomergroente: Courgette

11566 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Courgettes zien er uit als grote komkommers, maar ze verschillen van smaak, leunen aan bij de pom­poenen, en je kan er heerlijke gerechten mee maken, hoewel ze weinig calorieën bevatten. Het ideale vermageringsrecept dus … Het zijn gemakkelijke groenten, men kan ze eenvoudig telen, Ze zijn ook gezond vanwege hun vita­mines en mineralen.

 

Een beetje geschiedenis

De oorsprong van het telen van courgettes en andere pompoenachtige groenten ligt in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat pompoen en aanverwanten er al duizenden jaren voor onze tijdrekening geteeld werden. Pompoenen en courgettes zijn trouwens nog altijd belangrijk voor de familielandbouw van Zuid- en Midden-Amerika. Vaak worden ze tussen andere gewassen geteeld.

De courgette behoort tot de komkommerachtige, evenals de pompoen, augurk en meloen. Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen pompoenen en courgettes als hoofd­gerecht bij hun dagelijkse voeding. Ook droogden zij stroken en vlochten daar matten van en roosterden stroken op een open vuur om ze daarna op te eten. Via blanke kolo­nisten werd de eetgewoonte van de Indianen van courgettes en pompoenen in de wes­terse voeding opgenomen.

Courgettes kunnen in vele klimaatomstandigheden worden geteeld, dus ook in een gematigd klimaat, maar ze kunnen niet tegen vorst. Je kan ze zonder chemische bestrij­dingsmiddelen en kunstmest gemakkelijk en met goede resultaten telen.

courgettes

 

Gezonde delicatessengroente

Courgette groeit zeer snel en de vruchten kunnen wel een halve meter lang en 4-5 kg zwaar worden. Voor de consumptie worden alleen de jonge vruchten geplukt. Let er bij de koop op dat de courgette stevig aanvoelt, dat de schil gaaf is en dat er nog een stukje van de steel aan de vrucht vastzit. Courgette is een gezonde groente, ze levert slechts 28 kcal per 100 g en bevat de mineralen fosfor en ijzer en de vitamines A en C.

De heel jonge vruchten van de courgette dragen nog de bloemblaadjes, die algemeen bekend staan als “courgettefleur”. Courgettebloemen zijn een echte delicatesse, die u op hun beurt kunt opvullen met gehakt en stoven in de oven. Een lekkernij uit een onverwachte hoek! Courgettes worden nooit geschild omdat anders het vruchtvlees bij het bakken of stoven uit elkaar valt. Alleen de steel en eventueel bruine vlekjes worden verwijderd.  

Vruchtbare plant

Courgettes groeien aan een struik met weelderige groei, en hebben een omvangrijke bladmassa. Het is een pompoenvariëteit met verfijnd vruchtvlees. Een struik geeft 1 tot 10 courgettes; de opbrengst ligt dus hoog. De bloem is langgesteeld. De vrucht is donkergroen, langwerpig, bijna peervormig en gelijkt dan ook op de komkommer. Courgettes kunnen ook witgeel gestipt of gelijnd zijn. Aangezien bij ons de zomers niet altijd even fraai zijn moet er voor gewaarschuwd worden, want ze neigen tot rotten in natte zomers.

Planten en oogsten

De courgette kan op alle grondsoorten worden geteeld, op voorwaarde dat het gewas maar over voldoende water kan beschikken. Droogtegevoelige gronden moeten dus regelmatig van water worden voorzien of worden beregend. Het gewas is dankbaar voor een flinke gift organische mest, die ruim van tevoren voor de teelt wordt ondergewerkt.

ZAAIEN: Courgette wordt half mei onder platgras gezaaid. De zaadjes worden elk apart 2 cm diep in een potje gevuld met potgrond gezaaid. Ideaal zijn eigenlijk turfpotjes, omdat die nadien helemaal in volle grond kunnen worden gezet. Je kan ze ook binnen op een vensterbank laten kiemen in de potjes, maar niet bij de centrale verwarming, noch in de volle zon. Als je ze buiten zet en er dreigt nachtvorst, dan moet je het zaaigoed afdekken met een kartonnen doos.

PLANTEN: ongeveer 14 dagen na het zaaien kan in de volle grond worden geplant. Courgettes mogen nooit dichter dan 50 cm worden uitgeplant. Eerder zaaien of planten kan problemen geven in verband met nachtvorst. De plant vormt erg grote bladeren en bloemen. De vruchten ontstaan na bestuiving. Elke mannelijke bloem kan 2 tot 3 vrouwelijke bloemen bevruchten.

OOGSTEN: het gewas vergt tijdens de teelt weinig zorg. Als de vruchten ongeveer l0 cm lang zijn, kun je ze beginnen oogsten, maar sommige worden ook wel 20 cm. Daardoor bevorder je ook de  groei van nieuwe groenten. De vruchten groeien erg snel. Daarom moet er minstens 3 maal per week worden geoogst. Oogsten is mogelijk van half juli totdat de nachtvorst invalt.

Soorten

Courgettes bestaan in vele variëteiten. De best bekende zijn de groene, oranje, geelrond, ze komen vooral uit Italië of Zuid-Frankrijk. De courgette bevat minder vocht en is kleiner dan de komkommer. Ook bekend onder de naam zucchini of zucchetii.

Bij ons spreekt men over courgettes, een naam die we uit het Frans hebben gehaald. Maar ze staan ook bekend als mergpompoen (Nl), courgettes (Fr), marrow (Eng), zuchetti (H). Deze kalabassoort is hier als inheemse groente herkend. Ze is vooral donkergroen van kleur en lijkt enigszins op een augurk!  

Grootmoeders tip van Winiefred

Courgettes hebben een laag caloriegehalte en komen in aanmerking voor een vermageringsdieet. Ze mogen dan evenwel niet gebakken worden. Je hebt er belang bij allerlei recepten uit te proberen, zodat je een gevarieerd, lekker, smulheerlijk vermageringsdieet hebt, waarbij je voldaan en zonder honger van tafel opstaat.

Heb je een tuintje? Zet daar altijd wat courgettes? Het is een heel gemakkelijke plant, ze groeit vanzelf en je hebt een hele zomer gratis “vermageringsgroente”.

Praktisch

BEWAREN: courgettes moet je met een scherp mes verzamelen of vergaren. Laat er altijd een stukje steel aan, anders verwelken ze te vlug. Na het plukken in een koele kelder bewaren.

SMAAK: ongeveer als bloemkool of asperges.

GEBRUIK: courgettes kunnen worden gekookt, gestoofd, gebakken, geroosterd, gestoomd of worden gevuld met bijvoorbeeld gehakt en ook kan men ze gegratineerd gebruiken. Rauwe courgette smaakt erg flauw. Ook kunnen ze worden gebruikt bij beignets en gefrituurd en gevuld. Als ratatouille zijn ze onmisbaar in talloze schotels. Het is een zeer goedkope en makkelijk te telen groente. Je kan ze zowel geschild als ongeschild klaarmaken. De Grieken doen er kaneel op en de Fransen veel kruiden. Winiefred maakt ze klaar met munt, heerlijk.  

Winiefred weet raad

Wie wil vermageren en toch lekker en veel wil eten, kan zonder problemen courgettes gebruiken. Hier kan je niets mee verkeerd doen, aangezien ze weinig calorieën bevatten (amper 35). Bovendien kan je met courgettes in de keuken knutselen en recepten uitproberen, de smaak komt van kruiden en … je verdikt er helemaal niet van. Met courgettes kan je niets misdoen!

Recepten


SPAANSE COURGETTESALADE

Ingrediënten: 1 kleine courgette, een snuifje zout, 2 tomaten, 1 paprika (rood of groen), 1 eetl. fijn­gehakte groene kruiden, olie, geurige azijn, peper.

Bereiding: Was de courgettes en snijd ze ongeschild in blokjes. Kook ze een kwartiertje in water met een snuifje zout en laat ze goed uitlekken. Ontvel de beide tomaten, hol ze uit en snijd ze fijn. Laat ze in een tikje olie smelten tot geurige moes. Was de paprika, snijd de zaadlijsten weg en spoel er de pitjes uit. Snijd er flinterdunne ringen van. Vermeng de courgetteblokjes met de paprika en het tomatenmoes, schep er het groen doorheen en maak dit alles aan met olie, azijn, peper uit de molen en wat zout. Laat de salade goed koud worden, proef nogmaals of de smaak pittig genoeg is en strooi er tenslotte nog wat vers gehakte groene kruiden overheen.

 

FRANSE COURGETTESALADE

Ingrediënten: 4 courgettes, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. geurige azijn, verse dragon, kervel, peper en zout.

Bereiding: Snijd elke schoongewassen courgette overlangs in 4 plakken. De Fransen zetten ze hooguit 8 minuten in kokend water met een tikje zout. De uitgelekte plakken betten ze daarna nog eens droog met een doek, daarna worden ze aangemaakt met een geurige azijn, 3 maal zoveel olie, zout, peper uit de molen en tenslotte worden ze nog bedekt met een dikke laag gehakte verse dragon en kervel.

 

ROMIGE SPAGHETTI MET COURGETTE

Ingrediënten: 2 courgettes, 100 g bacon, 500 g spaghetti, 1 rode paprika, 1 ui, 1 eetl. olijfolie, 80 g verse roomkaas met look, 1 1/2 dl room, 25 g geraspte Parmezaanse kaas.

Bereiding: Snijd de bacon in lange reepjes. Pel en snipper de ui. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine blokjes. Was de courgettes en rasp ze grof. Kook de spaghetti in ruim water met zout naar smaak volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit intussen de olie in een ruime pan en bak de bacon knapperig uit. Neem de reepjes uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg de ui aan het bakvet toe en fruit hem op halfhoog vuur goudgeel en glazig. Schep de paprika erdoor en bak alles op laag vuur nog ongeveer 2 minuten. Giet de spaghetti af, maar vang 1 dl van het kookwater op. Voeg het opgevangen kookwater met de geraspte courgettes, de roomkaas en de Room Culinair aan het paprikamengsel toe en laat de kaas al roerend smelten en de saus heet worden. Spatel de saus met de bacon voorzichtig door de spaghetti. Strooi er 2 el van de Parmezaanse kaas over en serveer de rest er apart bij. Smakelijk!

1 reactie

  • Roel B. Roel B. Kijk uit met slakken, dat zijn liefhebbers!
    Vrijdag 14 Juli 2017 om 19:44

Log in om een reactie te plaatsen