MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Courgette - mergpompoen

3279 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Courgette (mergpompoen)

 clip_image001(10).png

Wetenschappelijke naam

Cucurbita pepo

Familie

Cucurbitaceae (Komkommerfamilie)

Indeling

Vruchtgewassen

Herkomst

Zuid-Amerika (Peru)

Algemeen

Courgette lijkt op een augurk en is bij ons gekend sinds de 16de eeuw, maar slechts vrij recent wordt de groente in de keuken geapprecieerd. De typische vorm en groene kleur onderscsheiden hem duidelijk van de andere pompoensoorten. Er zijn nu echter ook gele soorten verkrijgbaar. De groente is zeer smakelijk in soepen maar er kunnen ook allerlei lekkere gerechten van klaargemaakt worden. Ze heeft een bindende eigenschap waardoor het gebruik van maïzena overbodig wordt. Courgette is rijk aan ijzer. Ook de courgettebloem is een delicatesse: haal bij de vrouwelijke bloemen de stamper eruit en snijd de stengel in een waaier, vul ze met allerlei lekkernijen zoals stukjes langoustine, krab; mannelijke bloemen zijn lekker gefrituurd

Winiefred over courgette

Teelt

De teelt stemt overeen met deze van pompoen. Vanaf half april kan er voorgezaaid worden onder glas. Bij het kiemen niet teveel water geven om rotting te vermijden. Stop 2 zaadjes in een potje en hou na het kiemen 1 plantje per pot over. De planten kunnen vanaf half mei in volle grond worden uitgeplant. Zet de planten ongeveer 60-80cm uit elkaar. Oogsten kan na zo'n 4 weken. Vanaf juni kan je reeds courgettes oogsten.

Courgette groeit op elke grond die goed voorzien is van voldoende voedingsstoffen. Voorzie dus genoeg organisch materiaal in de bodem. Regelmatig water geven. Geef ze een zonnige en beschutte plek.

Ziektes

Er komen vrij weinig ziektes voor. Vruchten kunnen eventueel rotten of rottende plekken vertonen bij vochtig weer.

Rassen

Diverse rassen

Bewaren

Courgetten best zo jong mogelijk plukken. Hoe jonger geplukt hoe smakelijker ze zijn en jong plukken bevordert de groei van andere vruchten. Te zware en grote vruchten kunnen enkel nog als soepgroente gebruikt worden. Op een koele plek kan je de kleine, jonge vruchten nog enkele dagen bewaren. Niet in de koelkast. Grotere vruchten bewaren langer door de harde schil maar deze gebruik je dan enkel best in soepen of sausen (spaghetti-) of ratatouille.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen