MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Courgette - Teeltinfo

1888 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cucurbita pepo

Komkommerfamilie


courgette

Binnen de pompoenen-familie (Cucurbita)vormen de courgettes een aparte groep. In tegenstelling tot pompoenen, groeien ze compact zonder lange ranken te maken. Infeite is de courgette een dunne, langwerpige pompoensoort met een glanzende schil. Je hebt ze in diverse vormen en kleuren. Niet alleen de vruchten maar ook de bloemen zijn eetbaar.

Zaaien

Voorzaaien in april onder glas of in huis. De zaden hebben een constante temperatuur (20°C) nodig om goed te ontkiemen. Leg 2 zaden per potje en hou na opkomst de sterkste plant over. Uitplanten in volle grond als de kans op nachtvorst voorbij is (half mei).

Standplaats

Geef courgettes een zonnige, warme beschutte plaats. Courgettes zijn gevoelig voor koude en wind. Bodem: vruchtbare, voldoende vochthoudende grond. Tijdens de groei hebben de planten voldoende water nodig en regelmatig voeding.

Geef de planten voldoende ruimte en voorzie minimaal 1 m2 per plant. Je kan onder de vruchten stro leggen om bevuiling en rotting te voorkomen, of gebruik maken van zwarte plasticfolie rond de planten (wordt ook bij aardbeien gebruikt). Courgettes kan je combineren met aardbeien, bonen, erwten, knolvenkel, rode biet, sla, andijvie, wortel, ui en prei.
NIET combineren met aardappelen, tomaten

 

Goed om weten:

  • courgettes zijn gekend als kruisbestuivers. Dit betekent dat u, wanneer u zelf zaden gaat overhouden, u zelden dezelfde planten zal bekomen.
  • courgettes worden best jong geoogst als ze zo'n 12-15cm groot zijn.
  • grotere exemplaren worden bijvoorbeeld in ratatouille verwerkt.
  • de bloemen worden soms gevuld en gefrituurd of fijngehakt en aan soep of eiergerechten toegevoegd.
  • de mannelijke bloemen herken je doordat ze meestal als eerste verschijnen. Ze zorgen voor het stuifmeel en groeien NIET uit tot vruchten.
  • de vrouwelijke bloemen hebben een vruchtbeginsel waaruit de vruchten zich ontwikkelen na bestuiving (door bijen). Voor een goede bestuiving moet je minimaal twee planten voorzien in de moestuin.

 

courgettebeloem2.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen