MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cranberry heeft positieve effecten op de gezondheid

643 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cranberry heeft allerlei positieve effecten op de gezondheid.


In de wereld van de sappen scoort de cranberry steeds beter. Door de heilzame werking van het veenbesje is cranberry juice de nieuwe trend in de 'sapschappen' van de supermarkten, stelt het Nederlandse persagentschap ANP vast. Bovendien laat het besje zich voor steeds meer doeleinden gebruiken.

cranberry.jpg

De verkoop van cranberrysap neemt sinds 2005 toe met 25 procent per jaar, blijkt uit cijfers Ocean Spray, marktleider van dit sap in Nederland. Onderzoeken wijzen uit dat de eeuwenoude bes, die vooral in Noord-Amerika maar ook op Terschelling wordt verbouwd, allerlei positieve effecten heeft op de lichamelijke gezondheid. De bekendste is dat de cranberry zou helpen tegen blaas- en urinewegontsteking.

Omdat de consument steeds nadrukkelijker zoekt naar producten die de gezondheid bevorderen, is cranberrysap vooral als preventief 'medicijn' erg in trek. "Vijftig procent van onze klanten koopt de juice omdat het helpt de blaas schoon te houden. De andere helft drinkt het om andere gezondheidsaspecten, zoals de grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die in de sap zitten", vertelt Hans Voorschuur, marketingdirecteur Ocean Spray Nederland.

Het besje is inmiddels zo populair dat het niet alleen voor sappen wordt gebruikt maar zich eigenlijk voor allerlei doeleinden laat 'misbruiken'. De meeste mensen kennen cranberry's toch vooral als onderdeel van de wildsauzen die in december op het menu staan. Naast compote en gewoon gedroogd of vers is het goede van de bes ook verkrijgbaar in kauwtabletten tegen de blaasontsteking, als jam voor op brood, puur bij allerlei gerechten en ook bij de schoonheidsspecialist als een pakking, om er maar een paar te noemen.

Daar zal het vermoedelijk niet bij blijven, want in Amerika zijn allerlei studies in gang gezet die nog meer positieve krachten uit de multifunctionele bes moeten halen, zo verklaarde de Amerikaanse onderzoekster Amy Howell van de Rutgers University in New Jersey. Zo toonde een laboratoriumonderzoek aan de Universiteit van Tel Aviv al aan dat cranberrysap tandaanslag vermindert en daardoor het gebit beschermt tegen de vorming van cariës en de tandvleesziekte parondontose.

Heel wat anders dan waar de ontdekkers van het 'rode goud' de bes destijds voor gebruikten. De Indianen zagen eeuwen geleden heel andere voordelen. Met het sap maakten zij schoon en drenkten er verbanden in om het gif uit pijlwonden te laten trekken.

Bron: VILT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen