MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Crataegus x lavalleei `Carrierei`

1701 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Crataegus x lavalleei 'Carrierei'

 20.gif

Naam

Crataegus x lavalleei 'Carrierei'

Nederlandse naam

meidoorn

Familie

Rosaceae

Franse benaming

Aubépine

Engelse benaming

Double Pink May Tree, Hawtorn

Herkomst

Frankrijk

Hoogte

7-9 meter

Blad

glanzend donkergroen, leerachtig, lang aan de boom blijvend, prachtig geel-rode herfstkleur

Bloemen

roze, in mei

Vruchten

grote, oranje-rode vruchten

Algemeen

Deze meidoorn is eind 19e eeuw ontdekt in het arboretum van Seyrez te Frankrijk.

Crataegus x lavalleei 'Carrierei' is een boom die in zijn jeugdfase vrij opgaand groeit maar hij zal naargelang hij ouder wordt steeds meer uitzakken. De uiteindelijke kroon komt vrij grillig over en is vaak tweemaal zo breed als hoog. In zijn volwassen stadium bereikt de boom een hoogte van 7 à 9 meter en kan hij een 5 à 10 meter breed worden. Door het dichte donkere gebladerte geeft de kroon een vrij zware, logge indruk. De schors is donkergrijs en schilfert in kleine puzzelstukjes af. Takken eindigen vaak op doornen die tot 5cm lang kunnen worden.

De eLliptische, langwerpige bladeren van Crataegus x lavalleei 'Carrierei' zijn donkergroen van kleur en voelen leerachtig aan. Ze krijgen een mooie geel-rood/oranje herfstverkleuring en blijven vaak tot half december in de boom hangen. Het jonge blad loopt bronsgroen uit.

Crataegus x lavalleei 'Carrierei' bloeit in mei (meidoorn!). Vanuit de zachtroze knoppen verschijnen volle, platte, witte bloemtuilen. De boom is een drachtplant. Na de bloei verschijnen, in grote getallen, de vrij grote (diam +/-2cm) ronde steenvruchten. Ze zijn oranje-rood en blijven vaak tot diep in de winter aan de boom hangen. Ze vormen een fantastische reservevoedselbron voor vogels en kleine zoogdieren! Maar ook in de bloemschikwereld hebben de vruchten hun weg ondertussen gevonden.

Meidoorn heeft een zeer diepgaand en breed gespreid wortelgestel. De dikke, beenharde hoofdwortels hebben echter weinig vertakkingen. Het gevolg is dat ze dan ook vrij snel ‘met de wind mee’ gaan staan. De bomen hebben een relatief groot aanpassingsvermogen en zijn goed bestand tegen de droogte. Ze verdragen het stedelijk klimaat goed en zijn weinig gevoelig voor luchtverontreiniging.

Crataegus x lavalleei 'Carrierei'groeit het liefst in voedselrijke, leem- en vochthoudende grond. Ze groeien zowel in de zon als in de schaduw op zure tot licht kalkhoudende bodems.

De snoei van een meidoorn zou ik tot het minimum beperken. Snoeien geeft namelijk zeer veel waterlot waardoor de kroon compleet uit balans geraakt. .. dus zo veel mogelijk wegblijven met die snoeischaar!!

Meidoornen in het algemeen zijn momenteel een beetje démodé in het ontwerperswereldje. In de jaren ‘50 en ‘60 werden deze bomen samen met sierkersen ( vb Prunus serrulata ‘Kanzan’) en meelbessen (vb Sorbus aria ’Magnifica’) te pas en te onpas gebruikt. Vandaar waarschijnlijk…. Toch is Crataegus x lavalleei 'Carrierei' een leuk boompje voor particulier gebruik; alleen al omdat het zo taai is en bijna overal zal groeien

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(23).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

 

1 reactie

  • Erika M. Erika M. Welke boom zou het gouden eremetaal wegkapen voor bijen en andere dieren zoals vlinders en vogels
    Prunus subhirtella automnalis of Crataegus lavallei 'Carrierei' ?
    Dinsdag 9 Februari 2021 om 15:19

Log in om een reactie te plaatsen