MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Crocosmia 'Carmine Brillant'

5584 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

Carmine_brillant.jpg

Naam

 Crocosmia 'Carmine Brillant'

Crocus = saffraan en osme = geur

De gedroogde bloemen geuren naar saffraan

Nederlandse naam

 Montbretia

Familie

 Iridaceae

Herkomst

 Zuid-Afrika

Hoogte

 50-80 cm

Bloei

 kleine karmijnrode bloemen  

Bloeitijd

 augustus-september  

Algemene kenmerken

 Crocosmia heeft een exotische uitstraling met zijn  opvallende bloemen en decoratieve zwaardvormige  bladeren.      Hoewel de planten tegenwoordig voldoende winter-  hard zijn kan je ze best het eerste jaar in de winter  een beschermende mulchlaag geven.  Haal je de knollen toch uit de grond dan mag je ze  zeker niet laten uitdrogen. Bewaar ze in vochtige turf.    De mooie bloemen kunnen worden gebruikt als  snijbloem.  Na enkele jaren vormt de plant een flinke pol die  in het voorjaar gescheurd kunnen worden.

Crocosmia is een knolgewas, afkomstig uit Zuid-Afrika. in 1879 kruiste Victor Lemoine in Nancy twee soorten Crocosmia (C.aurea en C.pottsii) waardoor Crocosmia x crocosmiiflora ontstond. Deze hybride ligt aan de basis van de meeste soorten die we nu kennen. De naam Crocosmia is afgeleid van de Griekse woorden 'krokos' (= saffraan) en 'osme' (= geur): een plant met saffraangeur dus.

Goed om weten: De zaadknoppen van de uitgebloeide bloem zijn aanvankelijk groen, maar kleuren later naar rood en zelfs een tintje paars. Een prachtige kam is het resultaat. Crocosmia-bloemen zijn maximaal tien dagen houdbaar, maar de bestakken blijven wel maanden goed.

In warme gebieden en op plaatsen met vochtige bodem kan deze plant gaan woekeren via de wortelstokken en de talrijke zaden die gevormd worden.

Planttijd

 April-mei.  Plantdiepte: 5-10cm.

Standplaats

 Zonnig. Lichte, goed gedraineerde grond.  Opletten voor wintervocht als de knollen tijdens de  winter in de grond blijven.

 Kan ook in potten en bakken worden toegepast.  Zorg voor voldoende ruime potten en een goede  waterafvoer.  In potten zijn de knollen wat vorstgevoeliger en  moeten daarom best in een koele, vorstvrije ruimte  overwinterd worden met pot en al.

 Combineren met dahlia's, Helenium, Verbena,  Rudbeckia, Salvia, Herfstasters, Echinops

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen