MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cryopreservatie op punt gesteld voor bewaring azalea

539 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cryopreservatie op punt gesteld voor bewaring azalea


De vakgroep Plantaardige Productie van de Gentse Universiteit gebruikt een nieuwe techniek om planten goedkoper en efficiënter te bewaren. Weefsel van planten wordt in vloeibaar stikstof ingevroren. De techniek werd uitgewerkt in het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Melle dat een collectie heeft van 600 azaleasoorten. Het is belangrijk dat die bewaard blijven zodat telers nieuwe soorten kunnen ontwikkelen.

"Wij bewaren momenteel nog alles in serres. Maar dat is duur en vergt veel personeel. En er zijn heel wat risico's, zoals het uitbreken van ziektes", zegt dokter Hans Verleysen van de Gentse unief.

clip_image001(543).jpg

"Specifiek voor de azalea omdat die in ons regio economisch heel belangrijk is en deel uitmaakt van het Vlaams cultureel erfgoed hebben we een nieuwe bewaartechniek ontwikkeld, de zogenaamde cryopreservatie".

"Van een plant nemen we een weefsel van 2 mm lengte. Dat laten we eerst uitdrogen in een bacterievrije luchtstroom, waarna we het laten invriezen in een cryovat met vloeibaar stikstof van - 196 graden Celsius. Als een kweker twee soorten met elkaar wil kruisen, dan laten we die ontdooien en weer opgroeien in onze serres", aldus de onderzoeker.

Baanbrekend onderzoek inzake cryopreservatie werd de voorbije jaren verricht aan het Leuvense Labo voor Tropische Plantenteelt. Daar wordt de grootste genenbank ter wereld beheerd.

Bron: Gazet van Antwerpen (03 februari 2006)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen