Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Cyclamen coum - Alpenviooltje

Cyclamen_coum_hybriden.jpg

Naam

 Cyclamen coum  De naam is afkomstig van het Griekse 'Kyklos' of  'Kyklaminas' wat kring of schijf wil zeggen.  Dit verwijst naar de schijfvormige knollen.

Nederlandse naam

 Alpenviooltje

Familie

 Primulaceae

Herkomst

 Inheems op de Krim, in Oost-Bulgarije, Noord-Turkije,   Zuid-Turkije, West-Syrië, Kaukasus en NW-Iran

Hoogte

 10cm

Bloeitijd

December-maart  Bloeit over een lange periode met witte, roze, paarse  en magentakleurige bloemen.  De bloemen hebben aan de  basis 'ogen'.  Hou er wel rekening mee dat je een paar jaar geduld  moet hebben met Cyclamen voor ze rijkelijk gaan  bloeien.

Algemene kenmerken

Een nog niet zo algemeen gekende en toegepaste  tuinplant die tijdens de winter bloeit.  Niet alleen de bloemen zijn decoratief, ook de  gemarmerde rond tot niervormige bladeren geven  de plantjes een meerwaarde en een ietwat exotische  uitstraling.  De bescheiden plantjes zijn dan ook familie van de  grotere soorten die we als kamerplant kennen.  Mooi in combinatie met sneeuwklokjes,  Viola labradorica en Anemone nemorosa.  Wanneer de plant de juiste groeiomstandigheden  heeft kan hij zich uitbreiden en een tapijt vormen.  Ook geschikt voor toepassing in een rotstuin.     De knollen worden met de kale bolle kant naar  beneden geplant en moeten zo lang mogelijk  ongestoord in de grond blijven.  Geschikte bollen om aan te planten in een  bosachtige omgeving of voor onder bomen en  struiken.  Cyclamen houden er niet van om verplant te  worden, plant ze dus direct op de juiste plaats.  Vermeerderen gebeurt door uitzaai of door deling.

 In principe zijn de plantjes winterhard tot -30°C

Planttijd

Najaar: september.
Plantdiepte: 5cm. Zeer oppervlakkig planten.  Leg ze ook een beetje schuin zodat overtollig water  kan weglopen.  Voor het planten is het aan te raden de bollen te  weken.

Standplaats

Halfschaduw.  Niet te vochtige grond met een goede voorraad  humus en goed doorlatend.  Vermijd stagnerend vocht. Liefst kalkrijke grond.  De knollen moeten enkele jaren in de grond zitten  voordat ze tot volle bloei komen.  Bij strenge vorst kan je de planten best beschermen  met een mulchlaag van bladeren.

 

  cyclamencoumbol1.jpgReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen