MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cyclamen - Cyclaam - Alpenviooltje

3370 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

cyclamen

Naam: Cyclamen persicum

Nederlandse naam: cyclaam, alpenviooltje

Familie: Primulaceae

Herkomst: Klein-Azië

Standplaats: Cyclamen zijn van oorsprong bosplanten die gedijen op een schaduwrijke, koele en vochtige plaats. Zet de planten daarom in het licht of in lichte schaduw maar nooit in de volle zon. Een temp. van 16°-20° is ideaal. Bij hogere temperaturen bloeien de planten sneller uit. Gele bladeren en uitgebloeide bloemen kunnen met een korte draai worden verwijderd. Houdt niet echt van een warme plaats.

Water: De potkluit mag niet uitdrogen. De planten drinken veel water. Laat de knol echter niet constant nat worden; beter is het om de plant via aarde of schotel water te geven. Er mag geen overtollig water in de pot of schotel blijven staan. Gebruik regenwater of ontkalkt water. Maandelijks tot tweemaandelijks (in de winter) bemesten is voldoende.

Algemeen: De Cyclaam is al jarenlang een vertrouwde bloeiende plant die vooral in bloemkleur en formaat weet te variëren. De plant wordt al sinds de 18de eeuw in West-Europa veredeld en gekweekt. Binnen het omvangrijke Cyclamen-assortiment worden vier hoofdgroepen onderscheiden: grootbloemig, midi, mini en micro.

Tip: Hou er rekening mee dat een stenen pot meer water verdampt dan een plastic pot. Let er bij aankoop op dat de plant minimaal een bloeiende knop en vijf bloemknoppen toont.

Let op: Vooral de knol is giftig bij inname

cyclamen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen