MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cydonia oblonga - Kweepeer

6269 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

kweepeer

Naam

 Cydonia oblonga  

Afgeleid van de Griekse stad Kydonia  (Chania is de huidige naam)

Nederlandse naam

 Kweepeer

Familie

 Rosaceae

Franse benaming

 cognassier commun

Engelse benaming

 Common Quince Tree

Herkomst

 Centraal-Azië

Hoogte

 3-5m

Blad

 onderzijde grijs behaard; gele herfstverkleuring

Bloemen

 in knop roze; bij open komen witroze

Vruchten

 grote gele knoestige vruchten; eetbaar.

 

 

Algemeen

De kweepeer komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is door de Grieken in de oudheid reeds in het Middellandse Zeegebied geïntroduceerd. Samen met de Romeinen heeft deze vruchtboom dan zijn intrede gedaan in West-Europa. De vruchten hadden een belangrijke mythologische waarde. Ze werden geofferd aan de Godin Venus/Aphrodite. In oude middeleeuwse kloostertuinen werd de kweepeer aangeplant om zijn medicinale krachten. De kweepeer ging door voor één van de gezondste en nuttigste vruchten die men kende.  Momenteel wordt de vrucht gebruikt voor het bereiden van confituren. Ook bij wildbereidingen wordt vaak kweepeer gebruikt.

Cydonia groeit uit tot een grillige, vaak meerstammige boomheester met een brede, platte ovale, half open kroon. De takstand is vrij warrig. De boom wordt als hoogstam, halfstam en struik aangeboden. Kweeperen geven eveneens een prachtig resultaat als leiboom. De schors is donker, vrij ruw en knobbelig van uitzicht. De twijgen zijn viltig grijs  behaard, later worden ze kaal en zijn ze olijfgroen.

Het blad is aan de bovenzijde donkergroen. Aan de onderzijde is het witviltig behaard. In de herfst verkleurt het vrij hevig geel.

De bloemen van de kweepeer zijn prachtig. Na het openen van de zachtroze knoppen verschijnen er witte, papierachtige bloemen met een roze nuance. De bloemen kunnen een diam. van 5cm halen. De subtiele opbouw van kelk- en kroonbladeren en de inplanting van de meeldraden maken van de bloemen ware juweeltjes. Cydonia bloeit relatief laat (+/- 2 weken later dan appel). Afhankelijk van het ras zijn het zelf- of kruisbestuivers.

De knoestige vruchten van Cydonia zijn appel- of peervormig en kunnen tot 10cm diameter halen. Ze zijn goudgeel en hebben een aangename typische geur. De vruchten zijn keihard en wrang van smaak. Ze zijn enkel na verwerking voor consumptie geschikt. De vruchten verschijnen in de late zomer en zijn oogstbaar eind september begin oktober, afhankelijk van het ras.

Cydonia groeit liefst op een vruchtbare, niet te zandige vochthoudend bodem. Enige kalk is aangewezen. De boom gedijt zowel in de zon als in de halfschaduw. De beworteling is vrij oppervlakkig. Cydonia is zeker het aanplanten waard. Deze boom past perfect in het rijtje van mispel, moerbei en andere karaktervolle bomen. Bij oude boerderijen en in kloostertuinen vinden we nog prachtige exemplaren  terug. Omwille van de bloemen maar ook de aparte vruchten past deze  boom/struik vrijwel in elke niet te kleine tuin. Het is ook een boom met en verhaal. In de mythologie wordt er vaak verwezen  naar zijn ‘gouden appels’.

De kweepeer is een perfecte boom om in de klassieke groenten- of kruidentuin een lommerrijk hoekje te creëren. Ook in de formele rozentuin kan deze grillige boom voor verrassende effecten zorgen. Een oude kweepeer begroeid met klim- of liaanrozelaars geeft altijd een schitterend resultaat. Maar het mooist is hij nog  altijd solitair aangeplant in een grasland of in een bloemenweide.

Kweepeer heeft niet veel snoei nodig. Enkel de kroon uitdunnen wanneer deze te  dicht en te warrig wordt. Bij geënte soorten dient men wel de grondscheuten te verwijderen. Snoei kan best gebeuren na de bladval of tijdens de bloei.

 SOORTEN

MEER INFO : KWEEPEER.NL

 

Cydonia_oblonga.jpg

911.gif 

kweepeer 1b.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen