MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cynara cardunculus - Kardoen

497 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

  kardoenklein.jpg

Naam

 Cynara cardunculus

Nederlandse naam

 Kardoen

Familie

 Asteraceae

Herkomst

 Middellandse Zeegebieden  Noord-Afrika

Zaaien

 Begin voorjaar (maart/april) zaaien onder glas.  Gebruik steeds vers zaad om problemen te vermijden.  Eind voorjaar (half mei) in volle grond.  Voorzie voldoende ruimte.

Hoogte

 2 m

Bloeitijd

 Juli-augustus.  Grote, blauwviolette distelbloemen.  Mooi in boeketten en droogboeketten.

Algemene kenmerken

 Een meerjarige kruidachtige plant die zeer nauw  verwant is aan de artisjok (Cynara cardunculus  Scolymus groep) en die meer als sierplant wordt  aangeplant dan als nutsplant.  De stengels kunnen gebruikt worden zoals bleekseldeij.  De smaak is ook te vergelijken met bleekselderij en  zelfs ook een beetje met schorseneren.  Enkele weken voor de oogst worden de stelen  omwikkeld met plastic folie of met ander materiaal.

 Het zijn echter vooral de grote, decoratieve,  groengrijze bladeren en de distelachtige paarse  bloemen die de plant zo attractief maken en ook  gegeerd bij bloemschikkers.  Hou er bij het planten rekening mee dat de plant  behoorlijk wat ruimte inneemt.

 Het jonge blad en de bladstelen kunnen last hebben  van bladluizen.  

Standplaats/ habitat

 Zonnig, liefst min of meer beschut.  Vruchtbare, vochtige maar goed doorlatende grond.  Breng rond de planten eventueel een mulchlaag aan  om de bodem tegen uitdrogen te beschermen.  De planten in de winter afdekken met bladeren of met  stro wanneer ze als sierplant worden toegepast.  

Keuken

 In de keuken worden de gebleekte stengels gebruikt net  zoals deze van bleekselderij.  Het bleken van de stengels gebeurt in de herfst.

 De stengels worden verwerkt in salades, in soepen en  in stoofschotels.  Wordt gestoofd met kastanjes en walnoten, of bereid  zoals asperges. 

 In Zuid-Frankrijk is het een traditionele kerstgroente  en rond Tours wordt hij gegratineerd klaargemaakt.

 Basisrecept: Maak de kardoenstelen schoon en snij de  harde delen weg, verwijder ook de harde draden van  de stelen. Snijd ze in stukken van zowat 8cm en  bedruppel ze met wat citroensap. Snijd het hart in  vier en doe alles in een kokende blanke bouillon.  Terug aan de kook brengen en laat ze in ca 2 uur  gaar worden.

 Gefrituurde kardoen

-INGREDIENTEN (voor 4 pers.) 1 kardoen sap van 1 citroen 3 eieren, losgeklopt 3 eetlepels bloem peper en zout arachideolie

 -BEREIDING Snijd de binnenste stengels in stukken van acht centimeter en leg ze meteen in water met citroensap. Blancheer ze acht tot tien minuten in kokend gezouten water. Laat ze uitlekken. Verhit de frituurpan op 180° C. Kruid de losgeklopte eieren met peper en zout. Haal de stukken kardoen eerst door de bloem, vervolgens door de eieren. Frituur de kardoen in de arachideolie tot hij goudbruin is. Laat uitlekken en serveer meteen. (Bron: www.destandaard.be  )

   
   
   
   
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen