MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dé universele potgrond

942 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De soorten

Vanaf de maand april is het volop tijd om planten in te potten en zo extra kleur in uw tuin te brengen. Geraniums aan je balkon, buxussen en azalea's op je terras. Toch mag niet uit het oog verloren worden dat planten in een pot maar een beperkte hoeveelheid grond ter beschikking hebben. En dat hierdoor de kans op problemen, te wijten aan bijvoorbeeld een tekort of een overmaat aan vocht, in een pot heel wat hoger is dan in vollegrond.

Kies daarom voor een potgrond die aan de hoogste normen voldoet. Doorslaggevend voor de kwaliteit van een potgrond zijn een luchtige structuur en een hoog gehalte aan witveen met een groot waterbergend vermogen. Het evenwicht tussen lucht en water moet blijvend gegarandeerd worden. Wortels hebben naast water immers ook zuurstof nodig om voeding te kunnen opnemen. De potgrond is niet alleen het substraat waarin de planten wortelen, maar ook het reservoir voor water en voedingsstoffen. Voor een optimale groei van uw planten moeten deze voedingsstoffen onafgebroken en vooral gelijkmatig vrijkomen.

Uitgaande van de jarenlange ervaring, ontwikkelde DCM kwaliteitspotgronden specifiek voor de behoeften van verschillende planten. Aan de potgronden zijn langwerkende, organische meststoffen toegevoegd. Zo bevat de potgrond reeds een aangepaste basisvoeding voor 3 maanden.

Dé universele potgrond

Sinds jaar en dag is DCM Potgrond voor Huis en Tuin de meest gebruikte potgrond voor het verpotten van planten. Dankzij de beredeneerde samenstelling met lavakorrel en organische meststoffen, beleeft u gegarandeerd plezier aan uw gezond groeiende planten. De lavakorrels zorgen voor voldoende porien en een goede drainage. De organische meststoffen geven uw planten een evenwichtige basisvoeding gedurende 100 dagen. DCM Potgrond voor Huis en Tuin kan gebruikt worden voor het opvullen van potten, bloembakken en schalen, zowel binnen als buiten.

De basis voor elke fraaie buxusstruik.

De laatste jaren verovert buxus met rasse schreden onze tuinen en terrassen. Zijn strakke geometrische vormen en honderden frisgroene blaadjes lijken iedereen te bekoren. Maar buxus is een kalkminnende plant, die hoge eisen stelt aan de potgrond waarin hij wortelt. DCM Potgrond voor Buxus is een luchtige potgrond, die een makkelijke en snelle inworteling mogelijk maakt. Door de extra zeewierkalk verhoogt de pH ter hoogte van de wortels, zodat de buxus zich optimaal voelt. Bovendien bevat de potgrond een hoog klei-percentage waardoor voedingselementen langer vastgehouden blijven. De langwerkende, proefondervindelijke samengestelde organische meststoffen, die aan de potgrond toegevoegd zijn, zorgen voor 100 dagen voeding om uw planten continu aan de groei te houden.

Laat uw geraniums bloeien als nooit tevoren.

Fleur je vensterbanken op met eenjarige planten, zoals surfinia's, afrikaantjes, lobelia, oost-Indische kers, viooltje, Bidens, Bacopa, Scaevola, amarant, leeuwebek, goudsbloem, zomeraster, e.a. Deze planten voltrekken elk hun groeicyclus binnen 1 jaar en bloeien zeer uitbundig. Daarom hebben ze recht op de allerbeste potgrond. DCM Potgrond voor Geraniums en Bloembakken is een speciaal substraat voor het opvullen van bloembakken. Door de klei blijven water en voedingsstoffen langer vastgehouden en is een compacte groei gegarandeerd. De lavakorrels voorkomen dat de kluit klef wordt en zorgen voor een optimale luchtige structuur. De organische basisvoeding zorgt voor een lange en meer uitbundige bloei. Zo is een kleurenpallet voor je ramen gedurende de volledige zomer verzekerd.

Zomerse geuren en kleuren op je terras.

Ook planten, die verschillende jaren je terras opfleuren, kunnen slechts in schoonheid groeien en bloeien wanneer ze wortelen in een uitgelezen potgrond en bijtijds gevoed worden. DCM Potgrond voor Terrasplanten geeft uw kuipplanten alles wat ze nodig hebben. De aangepaste samenstelling met klei, kokosvezel en lava garandeert een luchtige structuur voor gezonde wortels en perfecte waterverdeling tijdens het gieten. De uitgebalanceerde, langwerkende organische meststof bevordert de startgroei en maakt de bloei van uw terrasplanten levendiger. DCM Potgrond voor Terrasplanten is ideaal voor alle planten die hoge eisen stellen aan een potgrond: datura, oleander, fuchsia, citrusboompje, laurier, hosta, abultilon, lantana,... en die gedurende meerdere jaren in een pot uw terras opfleuren.

Aangepaste potgrond voor zuurminnende planten.

Naast kalkminnende planten bestaan ook zuurminnende planten zoals heide, blauwe Hortensia, dopheide, Skimmia, Pieris, Gaultheria, ... die een potgrond vragen met aangepaste zuurtegraad. DCM Potgrond voor Heideplanten is het optimaal bewortelingsmedium voor deze planten. Bovendien bevat deze potgrond organische meststoffen voor een rijke bloei en frisgroene blaadjes.

Bespaar water, tijd en geld.

Gedurende de warme zomermaanden krijgen potplanten het sterk te verduren. Door de hoge temperaturen gaan veel water en opgeloste voedingsstoffen verloren door verdamping. Uw terras- en balkonplanten dienen dagelijks begoten te worden en wanneer u veel planten heeft, wordt dit al snel een hels karwei. De oplossing is DCM Potgrond Aquaterra.

DCM Potgrond Aquaterra bestaat uit hoogwaardige veensoorten, waaraan waterkristallen toegevoegd zijn. Deze waterabsorberende polymeren verhogen het waterhoudend vermogen van de grond en laten toe tot 50 % minder gietbeurten te geven. De potgrond is ook verrijkt met organische meststoffen die hun voeding gedurende drie maanden aan de wortels afgeven. Zo krijgt de plant altijd de juiste hoeveelheid meststof.

Door zijn specifieke samenstelling vertroetelt deze potgrond uw planten in bloembakken, maar is hij ook uitermate geschikt in voor uw hangmanden, uw kuipplanten op het terras en zelfs voor uw kamerplanten. Want zelfs op de heetste dagen beperkt hij de gietbeurten en behoudt hij een goede structuur en waterverdeling.

Dankzij DCM Potgrond Aquaterra bespaart u tijd, water en geld en krijgen uw planten op elk moment de juiste hoeveelheid vocht voor een evenwichtige, gelijkmatige groei en een mooie bloei, zonder droogtestress.

Vergeet uw kamerplanten niet.

In de winter valt de groei in de tuin stil. Toch kan je nog van groen genieten door prachtig groen binnen in huis te creeren. Geef daarom uw kamerplanten wat ze verdienen. Zo kan u er niet alleen in de winter, maar het ganse jaar door van genieten. Van groene kamerplanten zoals Ficus, Dracaena en Yucca, maar ook van bloeiende soorten zoals Spatiphyllum en Azalea.

Het begieten moet aangepast gebeuren in functie van de groeisnelheid en de wateropname van de plant. Kamerplanten die niet goed groeien of er belabberd bij staan, hebben meestal last van 'te natte voeten', wat wijst op een structuurgebrek in de pot. Hierdoor kunnen ze de noodzakelijke voedingselementen voor een optimale groei en bloei niet opnemen. Gebruik daarom DCM Potgrond voor Kamerplanten die samengesteld is uit hoogwaardig witveen en lava. De lavakorrels zorgen voor een luchtige, open structuur waardoor het gietwater zich gelijkmatig over de pot verspreidt en de wortels gezond houdt.

Een extra tip om te vermijden dat uw plantenwortels in een te natte potgrond staan is een laagje DCM Hydrokorrel onderaan in de pot te strooien. DCM Hydrokorrel bestaat uit gebakken, gewassen korrels van zuivere klei en zorgt voor een betere drainage in uw bloempotten. De hydrokorrels kunnen ook gebruikt worden als decoratief afdekmateriaal. Zo wordt het opspatten van potgrond bij het watergeven vermeden en droogt de bovenste laag minder snel uit.

Een goede luchtvochtigheid is van groot belang voor het welzijn van uw planten. In de huiskamer is de luchtvochtigheid meestal te laag. Verstuif daarom regelmatig lauw water over uw kamerplanten. Dan laten uw exotisch kamerplanten hun mooiste blad zien.

DCM ontwikkelde een zeer ruim assortiment aan potgronden. Hier werd slechts een deel van de potgronden voorgesteld. DCM heeft ook potgronden voor Orchideeën, voor Bonsai en voor Cactussen en Vetplanten. Elk van deze planten stelt zeer specifieke eisen aan de potgrond waarin hij zal groeien, DCM heeft voor elk van deze specifieke vragen een antwoord gezocht. Meer informatie vindt u op de website:

www.dcmpronatura.com.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen