MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dahlia, kokette dame met charme

5144 x gelezen
Ineke v. door Ineke van Kesteren • Donderdag 24 Maart 2016 Volg Ineke v.

Dahlia, een knolgewas die de show steelt in de tuin. De charme van haar prachtige bloemen in de meest uiteenlopende kleuren trekken de aandacht binnen een mum van tijd. Deze verleidster slaat aan het einde van de zomer toe met haar avances. Vanaf dat moment begint ze stralend te bloeien. Pas wanneer de vorst toeslaat stopt ze haar pogingen je te verleiden. 
 

Hot or not
In 1789 werden een aantal dahlia's vanuit Mexico naar de botanische tuin in Madrid gestuurd met de boodschap ze als eten op te dienen. Erg populair waren ze toentertijd dus niet. Dat veranderde toen Joséphine de Beauharnais, echtgenote van Napoleon, in een opwelling haar tuin vol liet planten met dahlia's. Zij zette de trend, vanaf dat moment wilde iedereen deze kokette dames in de tuin. Totdat ze, doordat ze zo gewild waren, ineens betaalbaar werden. De status veranderde van 'populair' naar 'gewoon'. Lang moest de charmante dahlia het met deze onverdiende status doen, maar gelukkig is ze herontdekt! Deze dame is weer helemaal hot in de tuin.

Soorten Dahlia's
Sinds de bekoorlijke dahlia is herontdekt zijn er steeds meer varianten beschikbaar. De een klein en prachtig van eenvoud, de ander groot en uitbundig van kleur. Om je wegwijs te maken in het bos der dahlia's worden de verschillende 12 soorten uitgelegd. Wees voorbereid, als je eenmaal bent gevallen voor dahlia wil je nooit meer van haar af.

Anemoonbloemig
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Polka', heeft een enkele rand of meerdere randen bloemblaadjes met in het hart kleine bloemblaadjes. Anemoonbloemige dahlia's worden tussen de 60 - 90 cm hoog.

Bal
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Jowey Winnie', past perfect bij haar naam. De bloem heeft de vorm van een bal. Er zitten meerdere aan elkaar gesloten bloemblaadjes op met stompe of ronde bloemblaadjes. Bal dahlia's kunnen wel anderhalve meter hoog worden!


Cactus
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Popular Guest' heeft dubbele bloemen met spitse bloemblaadjes. Het ziet eruit alsof deze kunnen prikken als een echte cactus. Cactus dahlia's kunnen anderhalve meter hoog worden.

Semi-cactus
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Hy Pimento', heeft dubbele bloemen met puntige bloemblaadjes. Het verschil met Cactus dahlia's is dat de bloemblaadjes breder en korter zijn. Semi-cactus dahlia's kunnen anderhalve meter hoog worden.


Decoratief
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Pink Ribbon', heeft platte bloemen met brede, stompe bloemblaadjes. Decoratieve dahlia's kunnen anderhalve meter hoog worden.

Dinner Plate 
De bloemen van de Dinner Plate collectie, zoals Dahlia 'Babylon Roze' zijn gigantisch! Ze kunnen een diameter van wel 30 cm hebben, dat is groter dan een volwassen gezicht. De Dahlia ‘Dinner Plate’-collectie stamt af van de groep decoratieve dahlia’s, ze hebben dan ook allebei gevulde bloemen. De bloemenblaadjes van de Dinner Plate collectie zijn alleen anders; ze lijken op lange, platte brede linten.


Enkelbloemig
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'HS Party', heeft een enkele rij met bloemblaadjes. Middenin de bloem zitten platte, rechtopstaande bloemblaadjes. Enkelbloemige dahlia's worden tussen de 40 en 60 cm hoog.

Halskraag
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Pooh', heeft platte bloemen. Aan de buitenkant zit een ring van platte bloemblaadjes en aan de binnenkant een ring van rechtop staande bloemblaadjes. Halskraag dahlia's worden tussen de 75 en 120 cm hoog.


Mignon
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Moonfire', lijkt op enkelbloemige dahlia's. Het verschil is dat de bloemen met een diameter van 6 tot 10 cm, een stuk kleiner zijn. Het bijzondere aan Mignon dahlia's is dat ze het heel goed doen in bloempotten. Mignon dahlia's worden ongeveer 50 cm hoog.

Pioenbloemig
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Bishop of Canterbury', heeft dubbele bloemen met ronde bloemblaadjes. Ze lijken, je raadt het al, op pioenen. Pioenbloemige dahlia's kunnen een meter hoog worden. 


Pompon
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Little Robert', nodigt uit tot cheerleading met hun pomponvormige bloemen. De bloemen zijn half rond en hebben meerdere aaneengesloten bloemblaadjes met stompe of ronde bloemblaadjes. Pompon dahlia's worden tussen 80 en 120 cm hoog.

Waterlelie
Dit soort, bijvoorbeeld Dahlia 'Nagano' heeft platte, dubbele bloemen. Dit lichte ronding maakt dat ze eruit ziet als een waterlelie. Alleen kun je deze in de tuin zetten in plaats van in het water. Waterlelie dahlia's kunnen 120 cm hoog worden.


 

Leuke weetjes

 • De naam Dahlia komt van de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Hij was een leerling van natuuronderzoeker Carl Linnaeus. 
 • Dahlia's bloeien zaligmakend lang. De bloemen laten zich al in juli zien, pas als het gaat vriezen stopt de bloei. 
 • Zowel de knol, de bladeren als de bloemen van dahlia's zijn eetbaar. Proef het eens, het is de moeite waard! En een bord presenteert ook nog eens prachtig met de intense kleuren van de bloemblaadjes. 
 • In het moederland van de Dahlia, Mexico, groeien dahlia's in de vrije natuur. Sommige soorten kunnen daar wel 6 meter hoog worden.
 • Er bestaan meer dan 20.000 varianten dahlia's. Ze zijn niet allemaal even goed verkrijgbaar, maar toch is het een indrukwekkend getal.
 • Er bestaan zelfs zwarte dahlia’s. De zwarte kleur komt van een hogere concentratie aan de stof Anthocyaninie.
 • Wanneer je bloemen je uit een dahlia plant knipt groeien er steeds meer knoppen aan. Twee keer feest dus; in de vaas én in de tuin. 
 • Heb je een feestje? Draag een dahlia bloem achter je oor of in je haar. Je zult zien dat je van iedereen een stralende lach krijgt.

2 reacties

 • Aart L. Aart L. Wilt U bijen en vlinders aantrekken, neem dan enkelbloemige dahlia's. 'Happy single' soorten zijn gunstig en 'mignon'.
  Zaterdag 26 Maart 2016 om 11:02
 • Sabine R. Sabine R. Fantastisch, in al de kleuren van de regenboog....
  Zaterdag 26 Maart 2016 om 12:07

Log in om een reactie te plaatsen