MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dahlia’s geliefd om diversiteit

4946 x gelezen
door Ineke van Kesteren • Zaterdag 20 Maart 2021

Dahlia’s hebben zich de afgelopen jaren tot ontzettend gewilde zomerbloeiers getransformeerd. Het wat stoffige imago is van deze prachtbloemen afgeblazen en ze zijn in één klap razend populair geworden! Deze populariteit is onder andere te danken aan de diversiteit in lengte die de dahlia biedt: er zijn superlage, maar ook hele hoge dahlia’s. Dit maakt ze geschikt voor ieder plekje in de tuin en zo geliefd bij bloemenliefhebbers.

Lage dahlia’s
Lage dahlia’s worden niet hoger dan 50 centimeter. Omdat ze zo laag zijn, worden ze vaak dwergdahlia’ of ’lage borderdahlia’ genoemd. Elke zonnige plek in de tuin is ideaal/geschikt voor lage dahlia’s. Ze groeien er compact en krijgen veel takken met bloemen. Omdat ze niet overhangen en onvermoeibaar doorbloeien tot de eerste vorst, zijn ze perfect voor het omlijsten van borders en paden. Aan keus in bloemvormen is er geen gebrek.
De populairste lage dahlia’s zijn in drie groepen te verdelen: Mignon dahlia's, Melody dahlia's en Gallery dahlia's.Wist je dat… 
Lage dahlia's toppers zijn voor een kleine tuin? Ze hebben namelijk weinig ruimte nodig. Ook kuipen, potten en schalen zijn prima voor lage dahlia’s om de entree, het balkon of het terras mee op te fleuren.

Goed om te weten
Als dahlia's eenmaal beginnen met bloeien, is er geen houden aan. Je zult zien dat je van tientallen bloemen per dahlia geniet. Knip uitgebloeide knoppen lekker weg: dit zorgt ervoor dat de bloei niet stopt, maar door blijft gaan tot de eerste vorst.
 


 Hoge dahlia's
Hoge dahlia’s worden 120 centimeter of hoger. Wist je dat sommige zelfs hoger dan twee meter kunnen worden? Door de lengte verschijnen er kleurrijke bloemen op onverwachte plekken in de tuin wat deze een fleurige en weelderige uitstraling geeft. Voor een pluktuin zijn hoge dahlia’s onmisbaar. De stelen zijn lang en sterk genoeg om er snijbloemen van te knippen. Hoe meer bloemen je knipt, hoe langer de dahlia’s blijven bloeien. Hoe leuk is dat? Hoge dahlia’s hebben wel een extra steuntje nodig, want door het gewicht van de bloemen worden ze topzwaar. In combinatie met wind en regen kunnen de lange stelen breken. Hoge dahlia’s hebben ook veel water nodig, aangezien er via het vele blad op warme dagen veel water verdampt. Te weinig water zorgt ervoor dat hoge dahlia’s langzaam groeien, weinig bloemen maken en gele bladeren krijgen.

Wist je dat…
Hoge dahlia’s een grotere plantafstand nodig hebben dan lage dahlia’s? Dit is nodig omdat hoge dahlia’s niet alleen lang, maar ook breed worden. Een plantafstand van 80 cm lijkt veel, maar is eigenlijk perfect.

 


 

4 reacties

 • Jan D. Jan D. Belangrijkste info ontbreekt nl. hoe je die best plant en verzorgt en in welke grond?
  Vrijdag 10 Maart 2017 om 14:25
 • Kick K. Kick K. Ik heb vorig jaar Dahlia bollen op verschillende plaatsen in mijn tuin geplant verspreid tussen de vaste planten. Er is er jammer genoeg niet eentje opgekomen. Waar kan dat aan liggen? Ik denk zelf dat de opkomst van de vaste planten direct zonlicht hebben voorkomen en dat het daar misschien aan heeft gelegen. In dat geval: eerst laten opkomen in aparte bloempotten en dan inplanten?
  Vrijdag 10 Maart 2017 om 14:26
 • Gerrit Jan M. Gerrit Jan M. Van mijn dahlia's(30) die altijd prachtige bloemen gaf is vorig jaar bijna niets tot ontwikkeling gekomen. Bij navraag en onderzoek werd er vaak gezegd dat grondslakken het probleem is geweest.
  Deze slakken eten onder de oppervlakte van de aarde de heerlijke uitlopers op. Bij onderzoek trof ik in de grond stukjes van de uitlopers aan.
  Dinsdag 14 Maart 2017 om 15:36
 • Hetty H. Hetty H. Al heel veel jaren met dezelfde bollen prachtige bloemen gehad (hoge) afgelopen jaar haalde ik ze met grotendeels weggerotte bollen uit de grond...... Dacht dat ik er teveel blad onderin had laten zitten (donker) maar nu ik jullie hoor..... Vrolijk opnieuw beginnen dus SUKSES
  Zaterdag 18 Maart 2017 om 16:11

Log in om een reactie te plaatsen