MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Darmera peltata

6016 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

  darmerapeltata1.jpg

Naam

Darmera peltata (Peltiphyllum peltatum)

Nederlandse naam

Schildblad

Familie

Saxifragaceae

Herkomst

Inheems in Californië

Hoogte

100 cm

Blad

Zeer grote bladeren, bijna rond van vorm. (peltata betekent schildvormig) Handvormig samengesteld. Het blad verkleurt oranjerood in de herfst.

Bloei

lichtlila naar wit verkleurend De bloempjes staan in een half bolvormig scherm bovenaan lange stengels. Door de vroege bloei kunnen de bloemen schade oplopen door late nachtvorst.

Bloeitijd

april - mei

Standplaats

halfschaduw tot schaduw Voorkeur voor vochtige, vruchtbare grond.

Algemeen

Deze opvallende plant is vooral geschikt voor een vochtige grond maar groeit ook op drogere grond. Het is een sterke vaste plant die vooral als bladplant wordt toegepast. De bladeren staan aan lange stengels. De plant bloeit vroeg in het voorjaar vóór de bladeren verschijnen. 

Omdat deze plant behoorlijk wat ruimte inneemt is hij vooral geschikt voor grotere tuinen en dan zeker en vast langs een natuurlijke vijver of waterpartij. Voor toepassing in een kleine tuin is er de laag blijvende soort 'Nana'

Vermeerderen kan door de planten in het voorjaar te scheuren.

Extra

niet wintergroen bekroonde plant - RHS

Goede buren

aan een vijverrand kan Darmera in combinatie worden aangeplant met andere vochtminnende planten zoals Astilbe, Dactylorhiza, Eupatorium, Euphorbia palustris, Filipendula, Iris, Ligularia, Lythrum, Lysimachia, Gunnera, Tradescantia. Kan ook in een border in de schaduw of halfschaduw worden gecombineerd met Rodgersia, Astilbe, Aruncus, Filipendula,Kirengeshoma

 

  

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen