MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Daslook

1475 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Allium ursinum

Familie: Alliaceae

Meerjarig Familie van ui en look Eet de bladeren vóór de bloei. Deze looksoort vormt blaadjes met een sterke uiensmaak. Je kan de blaadjes slechts beperkt gebruiken in het voorjaar want in de zomer sterft de plant bovengronds af. Je kan de blaadjes versnipperen in salades, soepen, roomkaas. Bij tapas en ook in bonengerechten. In het najaar zijn de knolletjes ook bruikbaar. Deze hebben een sterke, scherpe smaak. Zeker zo gezond als knoflook! De stervormige bloemen zijn ook eetbaar en decoratief.

TIP: zet steeds een naametiket bij daslook

Lees meer

8 reacties

 • Pat D. Pat D. De knollen zijn ook eetbaar, en zeker zo lekker als knoflook. Vrijdag 12 Februari 2016 om 09:27
 • Kiki B. Kiki B. Hou er wel rekening mee dat de Daslook zich geweldig uitbreidt en uitzaait. Verder leuke plant. Vrijdag 12 Februari 2016 om 10:17
 • Renilde Renilde Leuk weetje:

  Daslook of Allium Ursinum (berelook)
  Daslook heeft zijn naam te danken aan het feit dat de plant groeit op plaatsen met zachte bodem waar een dassenburcht gebouwd kan worden. Omgekeerd woelt de das bij het bouwen van zijn burcht de grond flink om, wat daslook dan weer ten goede komt.
  Berelook of A.Ursinum werd door de oude Germanen Bärlauch genoemd. Na hun winterslaap hebben beren grote honger en en hebben ze last van verstopping en de vezelrijke daslook bevordert... juist ja, de stoelgang.

  (uit boek 'schaduwplanten' het complete naslagwerk van Cor Van Gelderen, Hans Bruckman en Bram Wolthoorn Uitgeverij Forte Groen)
  Ben dit boek aan het lezen, weet wel niet zeker of ik dit zomaar mag posten, de uitleg heb ik wel wat mijn eigen schrijfstijl gegeven maar de info is wel correct.
  Vrijdag 12 Februari 2016 om 13:33
 • Kiki B. Kiki B. Leuk dat je dit schreef! Vrijdag 12 Februari 2016 om 14:15
 • Jeannette v. Jeannette v. @Renilde, wanneer je de bron aangeeft mag dat over het algemeen wel. Dank je wel voor het weetje! Nu weet ik waarom wij daslook moeten gaan gebruiken. Vrijdag 12 Februari 2016 om 14:22
 • Willy N. Willy N. Wat een leuke berichten weer. Zo mogen er meer langskomen. Ik heb zelf ook daslook achter in mijn bostuin.
  Vermeerdert zich heftig. Mag!!!!
  Vrijdag 12 Februari 2016 om 16:43
 • Ben B. Ben B. Ik heb daslook gezaaid in een teil staat vorstvrij maar zie nog niets gebeuren na twee weken wat doe ik verkeerd Maandag 22 Februari 2016 om 13:58
 • Kiki B. Kiki B. Niets. Daslook heeft1 a 2 jaar nodig om te kiemen. Dus nog even geduld hebben:-) of koop een plantje. Maandag 22 Februari 2016 om 14:34

Log in om een reactie te plaatsen