MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Aziatische boktor

427 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De Aziatische boktor


Bij een importeur van esdoorns in het westen van Nederland is een besmetting met de Oost-Aziatische boktor vastgesteld. Deze boktor is een zeer schadelijk insect omdat hij een groot aantal looboomsoorten en struiken kan aantasten en daarbij komt dat hij moeilijk te bestrijden is.

Ondanks de controles bij import komen sinds een aantal jaren de Aziatische boktorren voor in Europa (in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië). Een oorzaak van deze verspreiding is het toenemende reis- en handelsverkeer waarmee organismen, zoals de boktor, 'meeliften'. De kans op verspreiding van ongewenste organismen wordt hierdoor steeds groter. In het geval van de Aziatische boktorren kunnen eitjes of larven meekomen met partijen boompjes of andere planten, geïmporteerd uit Azië. Het is ook mogelijk dat deze boktorren meekomen met houten verpakkingsmaterialen.

Deze boktorren hebben een voorkeur voor levende bomen. Voornamelijk via de vraat van de larven kunnen ze deze bomen ernstig verzwakken en zelfs doden. Dit kan leiden tot economische gevolgen voor boomkwekerijen en telers, maar ook tot aantasting van loofbomen in bewoonde gebieden en in de natuur.

Bron: Plantenziektenkundige dienst van Nederland

[Aziatische boktorren - Anoplophora glabripennis en Anoplophora chinensis  ]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen