MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De blauwe bloemkleur bij hortensia`s

699 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De (blauwe)  bloemkleur bij hortensia’s.

Hydrangea’s kunnen de laatste jaren weer op belangstelling en erkenning rekenen.

De oorsprong van onze hortensia's ligt, zoals voor zovele planten, in China en Japan. Daar werden deze planten al sinds eeuwen gecultiveerd. Maar pas aan het einde van de 18de en vooral in de 19de eeuw raakten ze in het Westen bekend, o.m. dank zij de Duitse arts von Siebold die in opdracht van de Oost-Indische Compagnie lange tijd in Japan verbleef en veel planten heeft verzameld.  

Hortensia’s moeten het vooral van  de bloei hebben. Ze bloeien zeer lang en zijn ook na de bloei nog mooi, zodat de bloemen ook in gedroogde toestand veel toegepast worden in bloemstukken en boeketten. Niets is echter zo variabel en wisselvalig als de bloemkleur bij deze planten. De meeste zijn van nature  roze maar uiteraard hebben kwekers getracht om met nieuwe cultivars ook andere kleuren te ontwikkelen.

Het blijft echter een fenomeen dat eigen is aan hydrangea’s om naar gelang de zuurtegraad van de bodem te veranderen van bloemkleur. Onderzoek heeft  uitgewezen dat niet enkel de zuurtegraad van de bodem bepalend is voor de bloemkleur, maar ook de mogelijkheid voor de plant om aluminiumionen uit de bodem op te nemen is bepalend.

Het is dus de combinatie van deze twee factoren (zure grond en de aanwezigheid van aluminiumionen) die bepalend is of uw blauwe hortensia zijn kleur zal behouden. In ieder geval zal op een kalkrijke bodem een blauwe hortensia opnieuw naar roze verkleuren.

Als u hydrangea’s op kleur aankoopt zal u hiermee rekening moeten houden. De aard van de grond van uw tuin speelt dus een belangrijke rol voor de bloemkleur van uw plant en de intensitet van de kleur. Of die nu roze of blauw is. Om ervoor te zorgen dat uw blauwe hortensia blauw van kleur blijft moet u dus zorgen voor een zure grond en de aanwezigheid van aluminiumionen in de bodem.

Het begint dus al bij het planten: ook al is uw grond zuur, dan kan u best bij aanplant een voldoende ruim plantgat voorzien en dit vullen met grond voor zuurminnende planten. Door aluminiumsulfaat toe te voegen aan de grond zorgt u dat de plant aluminiumionen kan opnemen.

Augustus- September is hiervoor de juiste periode omdat vanaf september immers de bloemknoppen voor het volgende jaar worden aangelegd. De hoeveelheid die nodig is, is afhankelijk van de omvang van de plant en is meestal 15-50 gram per plant. De veiligste manier om het poeder toe te dienen (verkrijgbaar in drogisten zaken) is door het op te lossen in water.

Het kan ook makkelijk door gebruik te maken van meststof waaraan blauwmaker is toegevoegd te gebruiken. In de handel is bijvoorbeeld organische meststof met blauwmaker voor Hortensia’s verkrijgbaar. Een organische meststof waaraan aluin is toegevoegd. Aluin is een in zure bodems oplosbaar aluminiumzout dat aluminiumionen aan de wortels van uw plant geeft.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen