MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De cottagetuin

8136 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De romantiek van het verleden spreekt tot de verbeelding. Waarschijnlijk dat daarom de cottagetuin weer op een zekere populariteit kan rekenen. Deze tuin roept beelden op van de schilderachtige tuinen op het Engelse platteland in de Victoriaanse tijd. Niet al die tuinen waren echter verre van mooi en schilderachtig. Net zoals de tijd zelf trouwens, maar dat is dan ook wel weer typisch aan romantiek en romantische droombeelden.

wollertonoldhallgarden.jpg

Wollerton Old Hall Garden

Blijft u bij de cottagetuin vooral denken aan weelderige, kunstig samengestelde, kleurrijke tuinen. Een plek waar bijna alle zintuigen een rol spelen en met kleuren en geuren van wasgoed dat net van de lijn komt (fris, helder, landelijk). Druk en vrolijk.

Druk omdat de ruimte volop wordt benut en alle planten dicht bij elkaar worden gezet en vrolijk omwille van de grote diversiteit aan kleuren. Er was vroeger zeker nog geen sprake van kleurcombinaties en borders op kleur. Alles wat men vond of kreeg en enigszins nuttig kon zijn, gaf men een plaatsje. Zowel sierplanten als nutsplanten zoals groenten, fruit en kruiden werden dicht bij elkaar gezet om de ruimte volop te benutten. Het was dan ook meer een gebruikstuin dan een siertuin. Regels op gebied van tuinieren waren er niet. Hortensia’s werden gecombineerd met bieslook, sla en peterselie… Dwergconiferen met dahlia's in vloekende kleuren, narcissen, tagetes, forsythia...

Vul dit beeld nog aan met rondscharrelende kippen, ganzen, konijnen, pergola’s, hekken, tuinschuurtjes… en je krijgt een idee van een vroegere plattelands- of cottagetuin. We moeten ook niet neerbuigend doen over deze tuinen want er was toen helemaal nog niet zo'n uitgebreide keuze aan planten, er waren geen tuincentra of bloemenmarkten en tuinbeurzen.

De Franse ‘potager’ die uit de middeleeuwse kloostertuinen stamt en die in de 16de eeuw vooral populair was, is eigenlijk een beetje de voorloper van de cottagetuin, die we nu als ‘typisch Engels’ aanzien.

In de loop der jaren is dit soort tuin wel sterk geëvolueerd. Vooral door de invloed vanuit Engeland waar dit type tuinen steeds populair is gebleven. Tuindames als Gertrude Jekyll en andere hebben de cottagetuin verder uitgewerkt en ingevuld. We staan nu eigenlijk ver af van de vroegere cottage- of plattelandstuin. Vooral omdat er nu veel meer planten beschikbaar zijn maar ook omdat er over het gebruik en de combinatie van planten meer wordt nagedacht. De hedendaagse cottagetuin is dan ook meer gestructureerd, alhoewel het totale beeld toch altijd natuurlijk moet overkomen. Zo'n tuin vraagt ook meer kennis en vaardigheid, zoals het ook vaardigheid vraagt om een boeket samen te stellen. Het is ook niet de meest gebruiks- en onderhoudsvriendelijke tuin, maar hij vormt wel een echte uitdaging voor iedereen die graag in de tuin bezig is.


Zoals gezegd zijn er eigenlijk geen regels voor een cottagetuin, maar als we toch enkele principes moeten noemen:

 • planten worden dicht bij elkaar gezet, men gebruikt zowel sierplanten als kruiden en groenten.
 • experimenteer en probeer. Na verloop van tijd zal je merken welke planten het best gedijen in je tuin en welke soorten al of niet overheersend zijn.
 • planten worden vooral gekozen omwille van een natuurlijke uitstraling en de lange bloeitijd ( er moet het hele jaar door wel iets bloeien). Ook de geur van planten is belangrijk.
 • maak ook gebruik van eenjarige planten en zaai bijvoorbeeld goudsbloemen en Oost-Indische kers want deze houden ongedierte bij andere planten op een afstand.
 • enkele typische boerentuinplanten: dahlia's, hydrangea's, pioenrozen, stokrozen, vingerhoedskruid.
 • door de tuin slingeren één of meerdere paden. Liefst een pad dat afgeboord is met geurende planten en/of kruiden.
 • maak ook gebruik van de verticale ruimte dmv pergola’s, klimrekken, prieeltjes…deze kunnen eventueel gebruikt worden om een zithoek aan te kleden. Klimrekken dienen niet alleen voor klimplanten maar ook om pompoenen en andere gewassen te ondersteunen.
 • ook tuindecoratie krijgt een plaats. Er is altijd één of meerdere blikvangers aanwezig. Vroeger was dat veelal een waterput of pomp.

 

TIP: een cottagetuin vraagt behoorlijk wat plantenkennis en onderhoud. Begin er dus niet aan als je niet echt regelmatig in de tuin wilt bezig zijn.

 

CHECKLIST : vaste planten voor een cottagegarden - wit
CHECKLIST : vaste planten voor een cottagegarden - geel

 

Websites

 

Literatuur

 • De cottagetuin nieuwe stijl (Terra/lannoo)
 • Bordergeheimen - Dina Deferme
 • Romantisch tuinieren - Dina Deferme
 • Lessen in tuinromantiek- Dina Deferme
   

Nuttige adressen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen