MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De eetbare tuin als thema op Tuinxpo

1140 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De eetbare tuin als thema op Tuinxpo 2011 4-7 maart in Kortrijk Xpo


moestuin3.jpg

Kortrijk Xpo, de organisator van Tuinxpo, trekt voor 2011 resoluut de kaart van de vernieuwing. Het vernieuwde beursconcept focust op vier thema's: water, creatie en trends, outdoor lifestyle en de eetbare tuin. De eetbare tuin haakt volledig in op gezondheid, duurzaam en ecologisch leven, maar vooral ook écht genieten. Van al het lekkers dat je in de tuin kan kweken, hoe klein of groot de beschikbare oppervlakte ook is. Rudi Geerardyn van de stad Kortrijk en Jan De Bock van boomkwekerij De Reebock geven tekst en uitleg.

De stad Kortrijk participeert al jaren in de Tuinxpobeurs. "Als openbaar bestuur zetten we in op het algemeen belang," legt landschapsarchitect Rudi Geerardyn van Kortrijk uit. "Het sensibiliseren, bewustmaken is een hoofdtaak. Voor ons is 'de eetbare tuin' een tuin waar mensen lekker uit kunnen eten, maar die ook goed is voor het milieu. Een tuin waarin geen gif wordt gebruikt, die biodiversiteit steunt, die een schakel vormt tussen mens en natuur in het behoorlijk volgebouwde en versnipperde Vlaanderen."

VAN VENSTERBANK TOT BOOMGAARD

"Op de stand kan iedereen zich inspireren," legt Rudi Geerardyn uit. "Ook wie geen tuin heeft, kan genieten van het groen. Vensterbanken hebben we allemaal, en veel mensen hebben een koertje of een terrasje. We tonen bijvoorbeeld hoe je bloembakken kan oppotten met eetbare planten en kruiden. Je vindt hier ook een moestuin met een serre waarin kiemgroenten zoals tuinkers staan. Supergezond en je kan ze thuis net zo goed op de vensterbank kweken. In de moestuin staan natuurlijk ook de verse kruiden. We besteden bewust heel wat aandacht aan vergeten groenten van bij ons. Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, aardpeer of schorseneer. Geweldige smaken én milieuvriendelijk: deze delicatessen worden niet ingevlogen uit Afrika of Azië."

 

DIVERSITEIT

Een eetbare tuin is er niet alleen voor de mens, ook de natuur heeft er alle baat bij. "We willen via de 'eetbare tuin' de biodiversiteit promoten", vertelt Rudi Geerardyn. "De variatie van planten en dieren blijft teruglopen. Amfibieën verdwijnen, de bijenpopulatie vermindert, we zien steeds minder vlinders. Maar je kan daar ook in je eigen tuin wat aan doen. Nestkastjes voor de vogels hangen, of een insectenhotel tegen een tuinmuur of boom spijkeren. Je ontdekt het allemaal op onze stand. Ook de boomgaard komt aan bod, maar die kunnen we in maart moeilijk 'live' opvoeren. Daarom werken we met een symbolische evocatie. Wie meer wil weten over biologisch en duurzaam tuinieren, vindt trouwens tal van brochures en documentatie in de infocorner."

 

DUURZAME KWEEK VAN OUDE RASSEN

Een eetbare tuin is in de eerste plaats een gezonde tuin, niet alleen voor de mens maar ook voor dieren en planten. Dat betekent: geen gif gebruiken en met natuurlijke bestrijdingsmiddelen werken. Jan De Bock, zaakvoerder van boomkwekerij De Reebock uit Zwalm (www.dereebock.be), benadrukt het belang van milieuvriendelijk en duurzaam tuinieren. "Mettertijd ben ik meer en meer geëvolueerd naar ecologische principes. Dus werken zonder of met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Daarin slagen we door bijvoorbeeld resistente soorten van fruitbomen te kweken die goed aarden in ons klimaat. Dat sluit aan op een duurzame gedachte. We gebruiken zoveel mogelijk rassen en soorten uit eigen streek. Ik ben gepassioneerd door oude rassen van fruitbomen. We kunnen bijvoorbeeld achttien soorten renetappels aanbieden, naast dessertappels enzovoorts. "

CONFITUUR EN THEE UIT DE TUIN

Welk aanbod De Reebock precies op Tuinxpo zal presenteren, ligt nog niet vast. "We werken nog aan het concept", vertelt Jan De Bock. "Onze grotere fruitbomen zijn gegeerd omdat ze direct vruchten dragen, maar of we ze op de beurs meebrengen is niet zeker. De kans is wel groot dat we uitpakken met kleinere planten die ideaal zijn om confituren te maken, zoals bessenvariëteiten. We hebben ook een mooi assortiment planten voor kruiden- en fruitthees. Het geeft een kick om de intense smaak van je eigen braambessen of aardbeien op een zondagse pistolet te kunnen smeren met een kopje thee erbij. Je proeft je tuin, je proeft puur natuur! "

MEER INFO OVER TUINXPO : KLIK HIER

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen