MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De familie Komkommer

4900 x gelezen
Ann V. door AnneTanne • Maandag 10 Oktober 2011 Volg Ann V.

Courgetten en pompoenen vind ik over het algemeen heel dankbare groenten: weinig werk, en een grote opbrengst.
Elk jaar opnieuw nemen we ons dan ook voor om 'volgende zomer toch te volstaan met drie courgette-planten', want zelfs dan zijn we verplicht onze hele omgeving te overstelpen met meer courgetten dan hen lief is.

Maar dit jaar kon ik toch niet aan de verleiding weerstaan, en stonden er vijf courgettes in de moestuin:

 • 'Bianco de Trieste', een lichtgroene courgette
 • twee 'Golden Zucchini', inderdaad, gele vruchten
 • 'Alberello di Sarzana', een redelijk klassieke langwerpige groene courgette
 • 'Tondo de Piacenza', een donkergroen rond courgetje
   

We hadden dit jaar helaas overvloedig veel slakken in de tuin, en die blijken courgetten-bloemen uitermate lekker te vinden. De bloemen kregen nauwelijks de kans open te gaan, of ze waren al opgegeten. En zonder bloei geen vruchten, dus…
In september werd het gelukkig nog even iets beter, en vooral 'Tondo de Piacenza' zette nog even een fantastische eindspurt in.
Overigens, ook qua smaak was die courgette een succesnummer. Het vruchtvlees is een tikkeltje vaster dan dat van een lange courgette, en de smaak is wat voller, gaat enigszins de richting van pompoen uit. Als je ze wat groter laat worden, zo’n cm of tien, zijn ze ook ideaal om te vullen…

Met de pompoenen ging het al nauwelijks beter.
Hoewel ik vorig jaar met drie Hokkaido-planten een wintervoorraad van 54 stuks haalde, zette ik dit jaar toch nog wat plantjes meer:

 • twee Ushiki Kuri (oranje hokkaido-type)
 • één groene hokkaido
 • één Musquée de Provence
 • drie Butternut
 • één Blue Ballet
   

De Hokkaido's waren een totale mislukking, die daar heb ik geen enkele vrucht aan gehad, en Blue Ballet is er ook pas veel te laat aan begonnen: in september heeft die een paar vruchten gevormd, maar die zullen niet erg groot worden, en zeker niet ver genoeg uitrijpen om te bewaren.
De muskaatpompoenen deden het iets beter: De Musquée de Provence slaagde er al in juli in om vrucht te zetten, twee stuks, en daar is het vervolgens bij gebleven. Ik vind die pompoen zo mooi van vorm (het ras wordt trouwens ook wel 'fairy pumpkin' genoemd), dat die zeker volgend jaar terugkomt.
En de Butternuts - ook dat zijn Cucurbita moschata - die zijn vanaf half augustus vruchten gaan vormen en daar is september vlijtig mee doorgegaan. In tegenstelling tot de Musquée de Provence staan die planten er nog tamelijk fris bij, en hoop ik dus op nog wat zacht weer, zodat die ook nog wat kunnen afrijpen. Die Butternut vallen bij de heren hier trouwens erg in de smaak, dus die worden ook herhaald. ('Butternut' is iets 'zalfachtiger' van consistentie dan de wat vezeliger hokkaido. De smaak is ook vrij vol, maar iets nootachtiger.)

Ik bekijk het dus maar van de positieve kant: deze winter ga ik me niet in allerlei bochten moeten wringen om met twee keer pompoen in de week toch gevarieerde gerechten op tafel te blijven zetten.

Lees verder op annetanne.be »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen