MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De heilzame werking van planten en Taxus baccata

5550 x gelezen
door Sandra Diks • Vrijdag 25 Juli 2014

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met taxussnoeisel.be.

Het is géén geheim dat de reguliere geneeskunde zijn kennis ontleent aan geneeskrachtige planten en kruiden. Tot de 19e eeuw bestonden vrijwel alle geneesmiddelen uit delen van planten, struiken, bomen, vruchten en wortels. Kennis van de werking van kruiden en planten als geneesmiddel is dan ook onontbeerlijk. Vroeger lag die kennis bij kruidenvrouwtjes en later leerden medische studenten hun vak bij de botanische tuinen met geneeskrachtige planten. Toen kwam de farmaceutische industrie op en leek het erop dat geneeskrachtige planten en kruiden alleen hun weg vonden in de natuurgeneeskunde. Toch raakt het gebruik van plantaardig materiaal als basis voor de farmaceutische industrie niet geheel in onmin. Sommige doodgewone huis-, tuin- en keukenplanten bleven zelfs essentieel voor bepaalde farmaceutische geneesmiddelen. Maar liefst 40% van de meest door de huisarts voorgeschreven medicijnen bevat stoffen of een afgeleide daarvan, die is verkregen van een plant. Eén van die planten die belangrijk is voor het maken van geneesmiddelen is de Taxus baccata.

De Taxus baccata

De Taxus, ook wel venijnboom genoemd, is een conifeersoort, die veel wordt aangeplant in en rondom tuinen als afscheiding. De Taxus baccata is de Europese variant, die hier in vrijwel elk tuincentrum of boomkwekerij te koop is. Taxus baccata is vooral rijk aan de stof taxol, die tot op heden te ingewikkeld en te duur bleek om kunstmatig te ontwikkelen.

Taxol heeft de eigenschap bij mensen celdeling te kunnen voorkomen, waardoor de stof bijzonder interessant is bij kankerbestrijding. Taxol wordt daarom in bepaalde chemokuren verwerkt. Omdat het op zowel zieke als gezonde cellen werkt, zijn mensen altijd flink ziek van een chemokuur/taxolbehandeling. Desalniettemin kan de kankersoort (vooral borst- en eierstokkanker) erdoor worden geremd en zelfs tot stilstand worden gebracht.

Bij de Europese soort kan taxol uit de naalden worden gewonnen. Met behulp van de taxol geeft de boom des doods, de Venijnboom, een aantal mensen weer hoop op leven! 

Heeft u Taxus baccata en gaat u deze nog snoeien?

Om de kwaliteit van deze basisgrondstof te garanderen is de verwerkingssnelheid van essentieel belang. Het ophaalteam van taxussnoeisel.be heeft al jaren ervaring met het ophalen en verwerken van taxussnoeisel als basisgrondstof voor chemotherapie. De Taxus baccata is herkenbaar aan de lichtgroene, niet prikkende naaldjes. Alleen de eenjarige twijgjes van de Taxus baccata zijn geschikt voor gebruik in medicijnen. Oudere en dus dikkere takken mag u niet bij het snoeisel doen. Het snoeisel moet droog zijn. Snoei daarom geen natte taxushaag. Zorg dat ook na het snoeien het snoeisel droog in zakken gaat. Er mogen geen zand, steentjes, andere planten of andere vervuiling in het snoeisel terechtkomen. Het is daarom handig om een laken of een zeil op de grond te leggen en dit tijdens het snoeien steeds te verleggen. Op deze wijze houdt u tevens uw tuin schoon. Heeft u uw haag gesnoeid, geef dan uw ophaalverzoek op via http://taxussnoeisel.be/taxus-ophaalverzoek/

Uw medewerking wordt voor u als tuinbezitter beloond!

Als kleine blijk van waardering wordt iedere tuinbezitter die zijn taxussnoeisel inlevert via taxussnoeisel.be beloond met een zakje bloembollen. Echter, elk 25e ophaalverzoek zal beloond worden met een extra groot aantrekkelijk bloembollenpakket ter waarde van € 25,00 voor elke 25e MijnTuin.org aanmelder op www.taxussnoeisel.be. Het enige wat u hoeft te doen is het vermelden van "mijntuin" in het opmerkings-veld bij het invullen van uw ophaalverzoek. In het najaar wordt, bij elke 25e mijntuin.org bezoeker op taxussnoeisel.be, een bloembollenpakket t.w.v. € 25,00 bezorgd als blijk van waardering voor uw aanmelding.

Tot slot

De natuur zit slim in elkaar, voor bijna elke ziekte op aarde is er ergens ook een plant of boom die de ziekte te lijf kan gaan en vervolgens als geneesmiddel kan dienen. Wij moeten dat middel alleen zien te vinden. Maar met de Taxus baccata hebben we de leverancier gevonden voor zo’n wonderbaarlijk geneesmiddel, gewoon heel dicht bij, in onze eigen tuin.

 

 

2 reacties

Log in om een reactie te plaatsen