MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De koude bak of kweekbak

7791 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

”Een bodemloze bak gemaakt van steen, metalen platen of hout met daarop een afneembare glasplaat of scharnierende ramen of schuiframen. Hierin hebben planten bescherming tegen slechte weersomstandigheden en kunnen jonge plantjes worden afgehard”. Dit is de omschrijving in ons ‘Tuinwoordenboek’ van de koude bak.

Die koude bak is een ideaal hulpmiddel en een heel goed alternatief voor de tuinliefhebber die niet de ruimte en/of het budget heeft om een serre te plaatsen. De koude bak of kweekbak kan in principe gedurende het ganse jaar worden gebruikt voor het kweken van allerlei groenten. Tijdens de winter kan je hem gebruiken om planten af te schermen van de koude, om vroeg te zaaien (voorzaaien om daarna verder op te kweken in potjes, bakken… ) of voor het zaaien en opkweken van Alpiene planten en rotsplanten of voor het beschermen van houtige stekken.

In de handel zijn diverse modellen verkrijgbaar, waarvan de nieuwste soorten zijn gemaakt uit aluminium in combinatie met goed isolerend glas of hoogwaardige (dubbelwandige) kunststof. Ze zijn licht en daardoor makkelijke verplaatsbaar.

Zo'n bak is eenvoudig zelf te maken met hout en glas of eventueel plastic. De constructie bestaat uit houten wanden en een hellend dak van glas of plastic. Zorg er voor dat de ramen goed  open kunnen om degelijk te kunnen verluchten. Wie nog verder wil gaan kan ook een exemplaar uit baksteen metselen.


Even overlopen:

 • een handige bak heeft ongeveer de volgende afmetingen: een lengte van 120cm en een breedte van 60 cm. (Hoogte achteraan varieert tussen 35-50 cm)
 • je zet de bak best op een beschutte plaats die naar het zuiden is gericht (de hoge kant naar het noorden)
 • in het voorjaar geeft zo'n bak bescherming tegen nachtvorst, regen en koude wind. Je kan al vanaf januari van start gaan met het (voor)zaaien en opkweken van plantjes.
 • goeie en makkelijke soorten om mee te starten: radijzen, spinazie, kervel, veldsla
 • in de herfst verleng je de zomer eigenlijk nog een beetje door gebruik te maken van zo'n bak.
 • in de winter kan je mits extra bescherming en isolatie de bak gebruiken om planten en bollen/knollen te overwinteren, maar ook om nog verder groenten te zaaien en te telen en/of groenten in te kuilen.
 • het succes van werken met een kweekbak wordt vooral bepaald door het regelen van de temperatuur door tijdig te luchten.
 • de eenvoudigste bak maak je zelf van een fruitkist of je kan een tunnel maken met plasticfolie en electriciteitsbuizen.
   

TIP: om schade door allerlei ongedierte zoals (woel-)muizen en ratten te voorkomen is het misschien aan te raden om op de bodem een fijngazig maas te leggen.


Maak van je kweekbak een broeibak:

 • Als je over verse stalmest beschikt kan je de kweekbak op een natuurlijke manier verwarmen. Hiervoor maak je een gat van zo'n 50cm diep waar de bak bovenop komt. Je vult het gat met de mest. Voor extra isolatie kan je op de bodem eerst een dun laagje stro leggen Je moet de mest aanstampen tot hij 40-50cm hoog blijft. (Bij droge mest moet je warm water aan de mest toevoegen).
 • Je kan de bak isoleren met isolatieplaten.
   

Aansluitend artikel: vruchtwisseling

 

2 reacties

 • Daniel M. Daniel M. Hoe kan ik bestellen
  Donderdag 19 Oktober om 22:42
 • Daniel M. Daniel M. Hoe kan ik bestellen
  Woensdag 25 Oktober om 11:24

Log in om een reactie te plaatsen