MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De meest gestelde vragen over terrashout

7036 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

terras

Terras in bangkirai

 

1. Hoe kies je de geschikte houtsoort voor een houten terras? 

Door blootstelling aan weer en wind, vocht en extreme temperatuurverschillen krijgt terrashout het hard te verduren. Om voor deze specifieke buitentoepassing in aanmerking te komen, moet een houtsoort voldoen aan hoge kwaliteitseisen inzake duurzaamheid, sterkte, slijtvastheid en bewerkbaarheid. Een bijkomend aandachtspunt is splintervorming. 

Op basis van hun natuurlijke duurzaamheid worden houtsoorten onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame houtsoorten. Houtsoorten die in klasse  V vallen zijn niet duurzaam.

Terrashout dat in contact komt met de grond kan bedreigd worden door schimmels. Daarom adviseert Belgian Woodforum om houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I of II te gebruiken voor terrashout met rechtstreeks grondcontact. Ook houtsoorten van klasse IV of V die een vakkundige verduurzaming (procédé A4.1), hittebehandeling of acetyleringsprocédé ondergingen, komen in aanmerking. Voor terrashout dat niet rechtstreeks in contact komt met de grond zijn houtsoorten van duurzaamheidsklasse III  eveneens geschikt. 

2. Welke houtsoorten zijn er beschikbaar? 

Tientallen ruim voorradige houtsoorten, waarvan een deel met FSC- en/of PEFC-ecolabel,  voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor buitentoepassingen zoals de plaatsing van een terras.  Qua uitzicht is er voor elk wat wils. Kenmerkend voor elke houtsoort is de unieke combinatie van specifieke houttekening en kleur.  Naast de bekende houtsoorten zoals Afrikaans padoek (klasse I), afzelia (klasse I), bangkirai (klasse II-III), bilinga (klasse I), cumaru (klasse I), ipé (klasse I), itauba (klasse I), jatoba (klasse II), merbau (klasse I-II), moabi (klasse I) en tamme kastanjehout (klasse II), beschikken ook minder bekende houtensoorten als afrormosia (klasse I-II), basralocus (klasse I),  faveira amargosa (klasse II-III), gonçalo alves (klasse I-II), iroko (klasse I-II), jarrah (klasse I), makoré (klasse I), massaranduba (klasse I), sapupira (klasse II), tali (klasse I), tatajuba (klasse I-II) over een voldoende hoge duurzaamheid om als terrashout te worden gebruikt. Ook volledig spintvrij lorkenhout en oregon zijn geschikt als terrashout. Mits ze eerst vakkundig verduurzaamd worden (procédé A4.1),  een hittebehandeling of acetylering ondergaan, komen ook zachte naaldhoutsoorten zoals grenen, vurenhout, lorkenhout en oregon met spint in aanmerking als terrashout. 

Voor deze zomer signaleert Belgian Woodforum de opkomst van hittebehandeld wit Amerikaans essenhout en van Europees eikenhout. Wit Amerikaans essenhout is van nature niet duurzaam (klasse V). Dankzij de hittebehandeling verhoogt de duurzaamheid aanzienlijk (klasse I-II), wat het hout geschikt maakt voor gebruik als terrashout met en zonder grondcontact. Europees eikenhout is vooral bekend van zijn vele binnentoepassingsmogelijkheden maar wordt steeds vaker aangewend voor buitentoepassingen. Het hout beschikt van nature over een voldoende hoge duurzaamheid (klasse II-III) om in aanmerking te komen als terrashout. 

Nog enkele praktische tips:

  • Kies je voor een terras in Afrikaans padoek, gebruik dan hout dat vakkundig gedroogd is tot een houtvochtgehalte van 18 à 20% .
  • Valt je keuze op ipé, ga dan voor rechtdradig ipé waarbij de houtvaten zichtbaar recht lopen in de lengterichting. Rechtdradig ipé blijft ook in zeer vochtige omstandigheden vele tientallen jaren in prima conditie. Het hout is bovendien, net als itauba, splintervrij, wat een extra troef is als terrashout.
  • Het ene teakhout is het andere niet. Het verschil tussen Moulmein teak dat in Zuidoost-Aziatische bossen groeit (klasse I) en plantageteak (klasse I-III) zit in de natuurlijke duurzaamheid. Dat verschil vertaalt zich in de kwaliteit en daarmee samenhangend in de prijs.
  • Ook de houtsoort yellow balau – de correcte benaming voor bangkirai - omvat verschillende kwaliteiten, elk met een verschillend prijskaartje. 

     

terras_moulmein_teak.jpg

Moulmein teak 

 

3. Hoe plaats je een houten terras volgens de regels van de kunst? 

Een houten terras vereist - zoals elk ander terras - een stabiele ondergrond. Dat kan een lichte stabilisé zijn die water doorlaat en onkruidgroei verhindert, ofwel een betonnen ondergrond met een goede afwatering.

Voorzie 30 à 55 cm afstand tussen de onderliggers, afhankelijk van de dikte van de terrasplanken. De terrasplanken zelf schroef je vast met een tussenafstand van 4 à 10 mm, in functie van de gekozen houtsoort. Gebruik bij het plaatsen van een houten terras steeds roestvrijstalen schroeven. Ijzeren, stalen of verzinkte schroeven corroderen en veroorzaken moeilijk te verwijderen verkleuringen in het hout. Idealiter breng je de schroeven aan op ongeveer 3 cm van het uiteinde van de planken. De meeste houtsoorten vragen om voorgeboorde schroefgaten. 

 

4. Hoe onderhoudsvriendelijk is een houten terras? 

Een houten terras vraagt nauwelijks onderhoud. Door blootstelling aan zonlicht en regen treedt er snel een natuurlijke en gelijkmatige vergrijzing op. Dit vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de lange levensduur en de eigenschappen van het hout.  Door het aanbrengen van een kleurlaag die de uv-straling tegenhoudt, voorkom je vergrijzing. Kies voor een gepigmenteerde olie, afgestemd op de kleur van de houtsoort. De eerste keer breng je best 4 lagen aan. Respecteer de droogtijd en breng een volgende laag olie pas aan wanneer de vorige volledig droog én hard is. Wanneer je de behandeling uitvoert zoals het hoort, volstaat het om pas 2 à 3 jaar later het hout lichtjes op te ruwen en vervolgens een nieuwe laag gepigmenteerde olie aan te brengen.

Voel je de lenteschoonmaakkriebels opwellen en krijg je zin om je houten terras eens stevig onder handen te nemen? Een goede raad: gebruik een zachte waterstraal wanneer je de hogedrukreiniger hanteert. Een (te) krachtige waterstraal (te) dicht op het hout beschadigt namelijk het houtoppervlak.

Dat geribbeld terrashout bij regenweer minder glad is, is een hardnekkige misvatting. Het tegendeel is waar. In de ribbels zetten vocht en vuildeeltjes zich gemakkelijk(er) vast, wat  algengroei stimuleert. Af en toe een sproeibeurt met een algendodend middel is een doeltreffende oplossing om je terrashout  algenvrij te houden. 

 terras_Afrikaans_padoek.jpg 

5. Is terrashout een milieubewuste keuze?                                                                              

Hout komt  niet alleen sterk uit de hoek dankzij een natuurlijke uitstraling en authentieke charme. Ook inzake milieubewuste troeven doet deze oneindig hernieuwbare grondstof een stevige duit in het zakje. De ecologische eigenschappen van hout zijn actueler dan ooit. Op een moment dat alle landen inspanningen leveren om de CO2-uitstoot te verminderen, krijgt hout de kans om zijn unieke eigenschap om CO2 uit de lucht op te slaan en dit gedurende zijn volledige levensduur te fixeren, ten volle te benutten. Bovendien vraagt hout, in vergelijking met andere grondstoffen, aanzienlijk minder energie voor de verwerking tot producten. Zo legt 1 m³hout in totaal 2 ton CO2 vast. In een houten terras van5 mx4 mzit ongeveer0.5 m³hout verwerkt, wat overeenkomt met een  CO2-opslag van 1 ton. 

Hout is een stevig materiaal met een lange levensduur en daardoor minder snel aan vervanging toe. Dat geldt zeker wanneer je voor elke bouwtoepassing de geschikte houtsoort gebruikt. De houtverwerking zelf levert amper afval op. Op het einde van hun levensduur kunnen houten producten hergebruikt, gerecycleerd of als groene brandstof benut worden. Zelfs de kleinste houtspaanders kunnen aangewend worden voor de productie van bijvoorbeeld spaanplaat.

Voor meer informatie kan je surfen naar de website van het Belgische houtinformatiecentrum: www.hout.be  en www.woodforum.be. De rubrieken ‘Toepassingen’ en ‘Afwerking en onderhoud’ bevatten informatie over de diverse aspecten van  terrashout. Heb je nog vragen, dan kan je die stellen via het contactformulier op de website of telefonisch via de ho(u)tline op 02 219 28 32, elke werkdag tussen 10 en 12u.

Belgian Woodforum verschaft gratis vakkundig advies over het gebruik van hout in de bouw. Zowel professionelen als consumenten kunnen op het nationale houtinformatiecentrum een beroep doen voor gratis technische, praktische etc. informatie over hout en de diverse toepassingsmogelijkheden ervan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen