MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De meest praktische vogelverschrikker

12243 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 20 Juli 2017 Volg Eddy G.

De PREDATOR EYE BALLOON wordt ingezet om schade, berokkend door kraaiachtigen, spreeuwen, (bos)duiven, fazanten, reigers, enz. te beperken. Vogelschade is een belangrijk probleem bij afrijpend fruit (kersen, peren, bessen, ...), in de moestuin (koolgewassen, jonge erwten, ...) en bij vijvers (visroof).

Een opgeblazen bal om vogels af te schrikken ?

Het afschrikeffect is gebaseerd op heldere kleuren en een bijzonder ontwerp. De verschillende kleurvlakken simuleren dreigende ogen en een opengesperde bek van een roofvogel. De lichtweerkaatsende stickers ter hoogte van de voorgetekende kleurvlakken versterken de afschrikking nog meer. De bewegende lintjes onderaan de ballon accentueren de dreiging van een levende roofvogel.

 

Hoe gewenning voorkomen ?

Een verpakking bevat twee schrikballonnen met verschillende kleur. Ze worden afwisselend gebruikt op dezelfde plaats. Wissel de ballonnen na ongeveer 3 weken om gewenning bij de vogels te voorkomen. Gebruik de twee verschillende ballonnen dus nooit tegelijkertijd. Als je meer ballons wil ophangen om een grote oppervlakte te beschermen, koop dan best een extra doos aan. Zo kun je met meerdere ballons van dezelfde kleur werken gedurende 3 weken, en ze daarna gezamenlijk vervangen door de tweede kleur schrikballons. Na weer 3 weken terug de oorspronkelijke kleur, enz.

scare_eye_balloons.jpg

Hoeveel schrikballons heb ik nodig in mijn tuin ?


Bij visvijvers, kleinfruit, groenten, …

Hang de schrikballon bovenaan vast aan een lange stok (hout, bamboe, PVC, ..), die stevig in de bodem wordt verankerd. Zorg ervoor dat de ballon vrij kan ronddraaien in de wind. De linten onderaan de ballon moeten zich ongeveer 30 cm boven het gewas of wateroppervlak bevinden. Per 15 m² te beschermen grondoppervlak wordt er 1 schrikballon geplaatst van dezelfde kleur.


Bij hoogstam fruitbomen

Voor een optimale afschrikking hangt men één afschrikballon per boom. Vanaf meer dan 5m kruindiameter hangt men twee stuks in tegenovergestelde windrichting, van dezelfde kleur. De linten onderaan de ballon moeten zich zo'n 30 cm boven de kruin bevinden. Maak de ballon vast aan een (zeer) lange stok in de grond of  met een kortere aan de takken. Zorg ervoor dat de ballon vrij kan ronddraaien in de wind.

1 reactie

  • Ronny V. Ronny V. heb er zo twee, als je ze niet elke dag van plaats veranderd helpen ze niet veel en na een week hebben de vogels er geen schrik meer van.
    Vrijdag 21 Juli 2017 om 19:58

Log in om een reactie te plaatsen