MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De moestuinlat

2648 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

MoestuinlatDaems.jpg

MOESTUINLAT

Gratis aangeboden door uw tuincentrum tijdens het moestuinweekend van 12 tot 15 april 2013
Ontwerp: Luc Dedeene, auteur van de Groente-­en fruitencyclopedie en van de moestuinwebsite
Realisatie: vzw Belgische Tuincentra Vereniging 

 

Eindelijk. Je hebt een perfect bewerkt en bemest groentetuintje en een boodschappenmandje vol met groenteplantjes en zaden. Maar, hoeveel van die plantjes kan je nu eigenlijk kwijt op ieder perceeltje? De moestuinlat biedt uitkomst, want de zaai- en plantafstanden van bijna 50 groentesoorten staan er op vermeld. Een juiste afstand tussen de groenten is één van de basisvoorwaarden voor een geslaagde teelt. Worteltjes, radijzen, raapjes, pastinaak die te dicht op elkaar gezaaid zijn worden wel mooi groen, maar onder de grond blijven ze klein. Hoe lang je ook wacht met oogsten. Schimmelziektes steken steeds weer de kop op bij sla, selder en vele andere bladgroenten die niet ver genoeg uit elkaar staan. Overdrijf je in de andere richting, en zaai of plant je te ver van elkaar, dan is dat zonde van de plaats in ons moestuintje. Vergeet ook niet dat planten houden van elkaars gezelschap. Staan ze te ver dan kunnen ze niet genieten van het groeizame microklimaat die ze elkaar bieden.

Voor zaden waarvan je de kiemkracht hoog inschat, meestal zijn dat de grotere zaden zoals erwten, bonen of suikermaïs, ga je als volgt te werk. Leg de lat dwars over het groentebed en trek er met een stok een zaaigeultje langs. Zoek de aanbevolen afstand op de lat en leg dan telkens één zaadje.

Ben je minder overtuigd van de opkomst van de gebruikte zaden, zaai dan dubbel zo dik als op de lat aangeduid. En gebruik de lat nu nogmaals als je enkele weken later gaat dunnen. Zorg ervoor dat je op de aanbevolen afstand telkens één plantje laat staan. Dit is heel handig bij het dunnen van worteltjes, schorseneer, pastinaak, bietjes en witloof.

Heb je groenteplantjes gekocht, dan is de moestuinlat ook zeer gemakkelijk te gebruiken. De plantafstand van bloemkool en broccoli is nu eenmaal niet dezelfde. Als beginnende moestuinder maak je zo niet de fout dat je minibloemkooltjes oogst omdat je ze maar even ver uit elkaar hebt gezet als de broccoli. Ook is de ene bladgroente de andere niet. Wist je dat andijvie breder uitgroeit dan kropsla?

Ajuin, sjalotjes, knoflook uitplanten? Geen probleem, want met de moestuinlat heb je onmiddellijk de juiste afstand bij de hand. Sjalotten hebben meer ruimte nodig dan ajuin. Trek een geultje langs de moestuinlat en leg op de aangeduide afstand telkens één bolletje.

Zet je meer dan één rij van een groente, dan kan je de afstand tussen de rijen aflezen tussen de haakjes naast de naam van de groente.

Tot slot nog een tip. Welke rijafstand neem je als twee verschillende groentesoorten naast elkaar staan? Stel, je zaait radijsjes naast bieten. De aanbevolen afstand tussen de radijzen is 10 cm, tussen de bietjes 30 cm. Wat neem je nu als afstand tussen de twee? De grootste afstand dan maar? Nee, dat hoeft niet. Tel beide afstanden op en deel dit door twee. Zo kom je uit dat de afstand tussen het rijtje radijzen en de bieten minimaal 20 cm kan zijn!.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen