MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De nieuwe moestuin

5265 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Genieten wordt het werkwoord van de toekomst. Ook in de tuin. Daarom moet die tuin onderhoudsvriendelijk zijn en fungeren als een buitenkamer om in te ontspannen, te rusten, te spelen en vrienden te ontvangen. Het is dus zeker niet meer de plek voor ‘hard labeur’.

Als we het over een moestuin hebben, is dat laatste misschien wat scherp gesteld maar toch is en blijft de moestuin een arbeidsintensief onderdeel van de tuin dat daarenboven ook nog behoorlijk wat kennis, ervaring en voorbereiding vraagt. Met wat zin voor overdrijving zou je kunnen stellen dat er zelfs administratief werk bij komt kijken. Niet aan te raden dus voor mensen die vol enthousiasme aan de slag willen in de tuin om eventjes te ontspannen na een drukke werkdag. Het is namelijk twijfelachtig dat een moestuin tegemoet zal komen aan het verlangen van die mensen die op zoek zijn naar een recreatieplaats om even de stress te ontvluchten, zonder dat daar al teveel arbeid bij komt kijken. Evenmin is het noodzakelijk als 'overlevingsstrategie' voor vooruitziende burgers die net als onze verre voorouders een appeltje voor de dorst willen voorzien.

Elk jaar kan er ook iets mislopen, zijn er ups en downs en moet zelfs de meest ervaren moestuinder zijn ambities bijstellen omwille van knolvoet, bladluizen, slakken, schimmels of andere ongemakken. Daarom waarschijnlijk dat moestuintjes bijna een folklore aan het worden zijn die stilaan uit het tuinlandschap verdwijnt. Gelukkig zijn er nog hier en daar de volkstuintjes waar mensen met een boel praktijkervaring hun hobby kunnen beoefenen. (Als beginnend moestuinder moet je er zeker en vast eens op afstappen).

Zelfs het feit dat men tegenwoordig meer en meer aandacht besteedt aan gezondheid en gezonde voeding, zet mensen niet aan om eigen groenten en fruit te gaan telen. Zo eenvoudig is het starten van een moestuin niet. Toch willen we hier een lans breken voor de moestuin, vooral dan ook omdat zo’n moestuin een echt onderdeel van de tuin kan zijn waar naast de groenten en kruiden ook een aantal schitterende vaste planten een onderkomen kunnen vinden.

Wie niet direct aan een moestuin denkt moet toch eens overwegen om een stukje tuin te vullen met een aantal van de hieronder vermelde planten. Het zijn stuk voor stuk vrij makkelijke en vooral decoratieve planten die zelden teleurstellen. Ook al komen ze niet op je bord terecht toch zijn ze zeker en vast nuttig en kunnen ze je heel wat plezier bezorgen. Al was het maar als snijbloemen bijvoorbeeld.

Een volgende stap zou dan kunnen zijn om die planten te combineren met enkele makkelijke groenten zoals radijs, kervel, pompoenen en sla in zijn diverse kleur en bladvormen. Het is misschien de wereld op zijn kop zetten maar het kan ook aanleiding geven tot het meer en meer willen toepassen van groenten en kruiden, en dan zijn we op de goede weg. Je ziet het glas is altijd halfvol.

Een selectie:

 

AGASTACHE Een aromatische plant met een bossige groeiwijze. Ook na de bloei zijn de aren nog decoratief.

 

ASTRANTIA De subtiele bloemen hebben iets van een delicaat kantwerk.

 

CALAMINTHA Een plant waar je moeilijk kan afblijven met zijn verrukkelijke pepermuntgeur.

 

CENTAUREA Korenbloem is een plant die weinig eisen stelt aan de bodem.

 

ECHINACEA Geneeskrachtige plant die bijen en vlinders aantrekt.

 

EUPATORIUM Mooie bloeiwijze die volop vlinders aantrekt.

     

 

FOENICULUM Venkel heeft een zeer fijn verdeeld blad en schermen met gele bloemen.

 

HELENIUM Rijkbloeiende plant met margrietachtige bloemen in verschillende kleuren.

 

MONARDA Een wonderlijke plant met mooi gevormde bloemen en geurende bladeren.

 

PERSICARIA Ijzersterke en opvallende plant die op bijna elke grond groeit. Mooie bloemaren.

 

RUDBECKIA Makkelijke plant met margrietachtige bloemen.

 

SCABIOSA Een gekende vaste plant met mooie lavendel-blauwe bloemhoofdjes.

 

SCUTELLARIA Stevige plant met zachtblauwe bloemen.

     

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen