MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De nieuwe T6 zitmaaiers van VIKING

2794 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Comfort en kracht op grote gazons: De nieuwe VIKING zitmaaiers van de T6-serie


zitmaaier_viking.jpg

Met de zitmaaiers van de T6-serie levert VIKING opnieuw het bewijs dat zij aanspraak maakt op het leiderschap als het gaat om gazononderhoud. Met krachtige motoren, een groot maaiwerk en bijzonder veel comfort zijn deze premium zitmaaiers gebouwd voor vermogen en rijplezier op grote percelen. De 100% eigen constructie uit het huis VIKING blinkt uit door vele extra's die tot de standaarduitrusting behoren. Veeleisende hobbytuiniers vinden onder de vele varianten het bij hen passende model.  

De nieuwe T6-serie combineert betrouwbare kwaliteit met innovatieve techniek in optima forma. De VIKING zitmaaiers van de T6-serie tonen optisch al hun klasse. Van zo’n aansprekend design is er geen tweede – net zoals de talrijke uitrustingsdetails. Met de maaibreedte van 110 of 125 centimeter zijn de premium zitmaaiers van de T6-serie voor grote percelen ontworpen. De machines zijn vanaf de eerste schets van het idee tot aan de kwaliteitscontrole een complete eigen ontwikkeling van VIKING. 

Vele extra's standaard

De 100%-planning en realisatie in eigen huis zorgden ervoor dat de VIKING ingenieurs alles in eigen hand hielden. Talrijke ervaringen en voorstellen van gebruikers konden in de praktijk worden gebracht en enkele nieuwe patenten werden al voor de nieuwe zitmaaiers aangemeld.

Qua werking en constructie hebben de ingenieurs alles toegespitst op het gemakkelijk werken, comfort en rijplezier. Het begint al bij het plaatsnemen op de stoel. De lage opstap en de grote beenruimte zijn comfortabel en ergonomisch zeer gunstig. Het gemakkelijke tanken, de zonder gereedschap te verstellen, geveerde stoel en het sportieve stuurwiel zijn een aanvulling op de ergonomische pluspunten. Alle bedieningselementen zijn overzichtelijk en binnen handbereik geplaatst, zodat de bestuurder bij de verschillende werkzaamheden comfortabel kan blijven zitten en altijd overzicht houdt. Met de door VIKING ontwikkelde vooruit-achteruitfunctie hoeft hij ook geen omslachtige schakelhandelingen meer te verrichten. Gewoon het hendel op het stuurwiel omzetten en de zitmaaier rijdt voor- of achteruit – de comfortabele bediening wordt verzorgd met één en hetzelfde pedaal – zo gemakkelijk was rijden en manoeuvreren nog nooit. Alle modellen starten elektrisch: sleutel omdraaien en de motor draait. Een geniale oplossing zijn de pedalen van de hydrostatische aandrijving, waarmee alle modellen zijn uitgerust. Als het pedaal wordt ingedrukt begint de zitmaaier te rijden. Dit werkt net zo comfortabel als het gas geven bij een persononenauto met automaat en zorgt voor een traploze regeling van de rijsnelheid. Onder de motorkap zorgen de Briggs&Stratton-, resp. Kawasaki-motoren met een vermogen van 15,5 pk tot 23 pk voor kracht en uithoudingsvermogen bij het maaien. Enkele modellen zijn uitgerust met een tweecilindermotor. Hierdoor levert de motor in bijzonder zwaar terrein extra krachtreserves bij een zeer rustig draaiende motor. Voor nog meer comfort op uitgestrekte gazons zorgt de elektrische tempomaat waarmee alle T6-modellen naderhand kunnen worden uitgerust. 

Gemakkelijke bediening, veel comfort

De maaihoogte kan bij alle zitmaaiers van de T6-serie vanaf drie tot elf centimeter comfortabel door middel van een veerkrachtondersteunde hendel vanaf de bestuurdersstoel worden ingesteld. Tot de bijzondere kenmerken behoort het VIKING opvangsysteem: het maaiwerk geleidt de grashalmen vanaf de rand naar binnen en maait daardoor nog een paar centimeter meer gras weg. Zo kunnen ook de randen exact worden afgemaaid. Het 3-messensysteem maait al naargelang het model banen van 110 of 125 centimeter. Het afgemaaide gras wordt met een krachtige luchtstroom met 20 meter per seconde door de maaikoker in de zeer ruime grasopvangbak met een inhoud van 350 liter geblazen. De luchtstroom zorgt ervoor dat het afgemaaide gras goed wordt verdeeld en dat het volume van de opvangbak ook volledig wordt benut. Een akoestisch signaal geeft aan dat de grasopvangbak vol zit. Ook voor het legen hoeft de tuinier niet van de comfortabele stoel op te staan. Een gemakkelijke greep naar achteren naar de grote sabelhandgreep, uittrekken – en de grasopvangbak met het afgemaaide gras wordt geleegd. Wie zijn gazon wil mulchen, gebruikt de als optie leverbare mulchset. Mulchen bespaart tijd en de fijn verhakselde grassprieten zorgen gelijktijdig voor de voeding van het gras. Als het maaiwerk niet wordt gebruikt – zoals bij het rijden van de garage naar het gazon of bij het legen van de grasopvangbak – kan dit met behulp van de meskoppeling worden uitgeschakeld. Bij enkele modellen gaat dit zeer comfortabel met een druk op de knop door middel van de elektromagnetische meskoppeling. 

VIKING door en door kwaliteit

De robuuste constructie en de hoogwaardige materialen behoren bij alle VIKING machines tot de standaard. De benodigde stabiliteit krijgt de zitmaaier door zijn frameconstructie, die bij belastingtests uitstekend uit de bus kwam. De ideale voorwaarden dus voor de bevestiging van een kipaanhangwagen of een tuinwals, die onder andere deel uitmaken van het omvangrijke toebehorenprogramma. Elke machine is standaard voorzien van een aanhangwagenkoppeling. Een robuuste, rondlopende bumper zorgt voor bescherming tegen beschadiging. De grote, gazonsparende banden met profiel en de als pendelas uitgevoerde vooras verbeteren de grip. Drie met krachtige motoren uitgeruste modellen verliezen door de grote banden ook onder de zwaarste omstandigheden het contact met de bodem niet. Door de grote grondspeling kunnen de zitmaaiers ook in oneffen terrein zonder problemen worden ingezet.  

 Model

 MT 6112

 MT 6112 K

 MT 6112 C

 MT 6127 ZL

Maaibreedte

110 cm

110 cm

110 cm

125 cm

Motortype pk

15,5 OHV

15 OHV/Z

17,5 OHV

23 OHV/Z

Maaihoogte

30 – 110 mm

30 – 110 mm

30 – 110 mm

30 – 110 mm

Grasopvangbak

350 l

350 l

350 l

350 l

Gewicht

266 kg

266 kg

266 kg

285 kg

Start/stop

ES/BC

ES/BC

ES/BC

ES/EBC

Aandrijving

Hydro

Hydro

Hydro

Hydro

Mulchfunctie

Ja

Ja

Ja

Ja

Legende: Hydro = hydrostatische aandrijving L = elektromagnetische koppeling C = comfort (krachtigere motor) K = Kawasaki ES = elektrostart BC = meskoppeling EBC = elektromagnetische meskoppeling OHV = bovenliggende kleppen Z = 2-cilinder 

Toebehoren

Beschrijving

AMK 127

Mulchset

ADF 500

Deflector

ATM 500

Tempomaat (cruise control)

AKF 112

Contourvolgsysteem 110 cm

AKF 127

Contourvolgsysteem 125 cm

PICK UP 300

Kipaanhangwagen

AGW 098

Tuinwals

ASD 500

Zonnedak

AAH 300

Afdekkap

ART 020

Bandenmaat 20” (trekkerprofiel)

ACB 010

Druppellader

Bandenmaat, voor: 15 x 6,00-6 of 16 x 7,5-8

Bandenmaat, achter: 18 x 8,50-8 of 20 x 10,00-8 STIHL dealerlijst via telefoon:  052/30.00.80 of via het internet onder www.stihl.be.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen