MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De olijfkomkommer of Mexicaanse augurk

5051 x gelezen
Ann V. door AnneTanne • Vrijdag 4 November 2011 Volg Ann V.

Dit jaar heb ik voor het eerst olijfkomkommers gekweekt. De eerste maanden hadden we zoiets van: “Tja, oogt wel mooi, maar daar houdt het ook mee op!” maar langzaamaan worden we toch enthousiast over het plantje.

Olijfkomkommer (Cyclanthera pedata) is een gewas uit de familie van de Cucurbitaceae. Het is een plant afkomstig uit Zuid-Amerika, en naar het schijnt wordt het op de lagere hellingen van de Andes al eeuwenlang als groente gekweekt. Wikipedia verwijst hiervoor vooral naar de Moche-cultuurin Noord-Peru.

 

De plant is heel gemakkelijk te kweken. Ik heb ze eind april voorgezaaid en in de tweede helft van mei uitgeplant. De zaden zijn zwart en erg bizar van vorm.
Zoals heel wat komkommerachtigen is ook deze plant een klimplant, die zich met ranken een paar meter hoog slingert. Ik had een wigwam van bamboe-stokken voorzien met een hoogte van krap twee meter, maar dat blijkt naar het einde van het seizoen toch niet hoog genoeg en te weinig stabiel. Volgend jaar worden het dus bonenstaken.
Ik had bij elke stok twee plantjes gezet, maar één was ruim voldoende geweest…

Zoals veel van de Cucurbitaceae heeft ook de olijfkomkommer afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke bloemen. Het zijn onopvallende bloemetjes: In een bladoksel staat één vrouwelijk bloempje – met vruchtbeginsel – en daarboven torent een trosje van mannelijke bloeiwijzen. De hele groei- en bloeiperiode door zag ik heel veel insecten op de plant, in de zomer vooral (zuring)wantsen, zweef- en andere vliegen, nu in de herfst meer bijen en een soort wesp.

 


De vruchtjes worden best geplukt en gegeten als ze zo’n 3 tot 5 cm zijn, groter dan een olijf dus…
Meestal wordt aangeraden de vruchten rauw te verwerken. Dat is inderdaad perfect mogelijk, ze smaken als komkommer, maar net iets minder flauw, en zijn wat minder sappig en krokant.
Maar wij stoppen ze ook – overlangs doorgesneden – in wokschotels, en bedachten dat het eigenlijk de ideale vervangers zijn voor okra’s (Lady’s fingers) in tal van exotische gerechten. Ze hebben natuurlijk niet dezelfde smaak, maar uiterlijk lijken ze er sterk op, en de gerechten blijven lekker . En okra’s zijn hier ‘op den boerenbuiten’ nauwelijks te krijgen.
In het Engels worden olijfkomkommers ook wel ‘stuffing cucumbers’ genoemd: de ouder wordende vruchten worden wat hol, en de zaden moeten dan trouwens echt verwijderd worden wegens hard en zwart… wat je overhoudt is een gemakkelijk te vullen schuitje…

Ik ga zeker zaden bewaren, dus wie interesse heeft mag het me laten weten

Lees verder op annetanne.be »

2 reacties

  • Maarten C. Maarten C. Hier had ik nog nooit over gehoord. Ziet er wel een leuk vruchtje uit :)
    Maandag 21 November 2011 om 09:13
  • Matthieu H. Matthieu H. Ik hou me aanbevolen als je zaden over hebt. Lijkt me erg leuk om eens uit te proberen.
    Vrijdag 27 Juli 2012 om 10:03

Log in om een reactie te plaatsen

2 tuiniers vinden dit leuk