MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De tuin van Christian Dior

1590 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De tuin van Christian Dior    


ph_jardin1.jpg     

Dit jaar zou Christian Dior 100 jaar geworden zijn. Ter herdenking hieraan wordt in het Normandische Granville een tentoonstelling gehouden in het huis waar Dior zijn kindertijd doorbracht. Er is ondermeer  een Dior-retrospectieve, een fototentoonstelling, een filmfestival en diverse sportactiviteiten. Naast deze activiteiten is het vooral leuk dat ook de tuin van Dior wordt opengesteld voor het publiek. Het blijkt namelijk dat Dior nogal wat inspiratie putte uit de geheime tuin van zijn kindertijd.

De tentoonstelling loopt  tot 25 september. Meer info vind je op www.musee-dior-granville.com

Dior, côté jardin   - Paul Geerts


ph_jardin4.jpg

 

In de jaren '20 en '30 zette de Franse mode-ontwerper Christian Dior niet alleen zijn eerste stappen op het pad van de mode, maar ontwierp hij samen met zijn moeder ook de tuinen bij het ouderlijke huis Les Rhumbs in het Normandische Granville. Die tuinen werden recent gerestaureerd en zijn vanaf 20 mei geopend voor het publiek.

Les Rhumbs ligt hoog op een rots en kijkt uit over de oude stad, het visserskerkhof en de baai van Mont-Saint-Michel. Bij helder weer kijkt men uit over de Kanaaleilanden. Dior woonde in Les Rhumbs tot in het begin van de jaren '30. In 1938 werden het huis en de tuin eigendom van de stad. Het 1 hectare grote park werd een publieke tuin en verkommerde langzaam maar zeker.

Enkele jaren geleden besloot de stad in overleg met de Association Présence de Christian Dior om het huis te restaureren en er een modemuseum in onder te brengen dat hulde brengt aan de beroemdste inwoner van Granville en zijn opvolgers Yves Saint Laurent, Marc Bohan en John Galliano. Twee jaar geleden werd ook gestart met de restauratie van de tuinen waarvan nu de eerste fase is afgerond.

De hele tuin roept opnieuw de sfeer op van de Belle Epoque met kronkelende paadjes rond grote gazons, buxusmassieven en formele bloemenperken, de oude serre, het badhuis in de vorm van een rots… Bij de restauratie werd uitgegaan van oude foto's uit de jaren '20 en '30. Op die foto's is ondermeer een vijver en een pergola te zien die door Dior werden ontworpen. Het lijken wel impressionistische schilderijtjes gemaakt door een leerling van Monet. Die vijvertuin en een deel van de rozentuin werden in ere hersteld. Ook de wintertuin is opnieuw beplant met exotische planten en bamboes waarover Dior ijn zijn mémoires schreef "comme ma mère adorait les plantes vertes, on avait, sans le moindre souci d'harmonie, bosselé la façade d'une proturbance: le jardin d'hiver aux ferrures 1900".

Dior liet zich vaak inspireren door de bloemen en de planten en de tuin die hij tijdens zijn kindertijd in Les Rhumbs had gekoesterd. "Je dessine des femmes-fleurs, épaules douces, bustes épanouis, tailles fines comme lianes et jupes larges comme corolles," zo schreef hij over een van zijn eerste collecties in 1947. De grijze kleur die bij Dior vaak terugkomt, dikwijls in combinatie met teer roze, herinnert aan de kleuren van de rotsen bij Les Rhumbs en van planten die langs de kust groeien, zoals rozemarijn, zeekool, Eleagnus, Cineraria en Helychrisum. "Ayant hérité de ma mère la passion des fleurs, je me plaisais surtout dans la compagnie des plantes et des jardiniers," schreef hij enkele jaren voor zijn dood.

Hoezeer Dior de tuin uit zijn kindertijd mistte, wordt misschien nog best geïllustreerd door een citaat uit zijn mémoires: "La collection d'hiver s'élabore au temps des lilas et des cerises; la collection d'été à la chute des feuilles ou des premiers flocons de neige.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen