MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Tuinaannemer : zilver in cat. Groen kleurt

927 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kleur en volume in elk seizoen Zilver in de categorie   'Groen kleurt'Pieter & Jan Van Tieghem - Waregem- Beveren


490.jpg 

De eigenaars van dit kleine perceel in Waregem wensten een onderhoudsvriendelijke tuin waarin het aangenaam is om te vertoeven. De beplanting moest ook mooi de seizoenen volgen en in elk jaargetijde het beste van zichzelf tonen. Daarnaast waren de natuurlijke elementen zoals water, hout, natuursteen en privacy een must. Tot slot wensten de eigenaars ook een spa en houten prieeltje te integreren in het nieuwe ontwerp. 

In de eerste plaats werd zeer zorgzaam omgesprongen met de bestaande beplanting. De waardevolle bomen en heesters werden zorgvuldig verplant om ze later te integreren in het nieuwe tuinconcept. Het tuintje bestaat uit een rechthoekig perceel, waarbij de looplijnen een diagonaal patroon volgen. Dit patroon wordt nog versterkt door het tuintje op te delen in drie hoogteniveaus met telkens ongeveer 50 cm verschil. Op het laagste niveau vinden we een hoofdterras met aanpalend een verhoogd vijvertje. De arduinen omranding doet hier tevens dienst als zitbank. Op een lager niveau bevinden zich het zonneterras en de spa. Een derde niveau bestaat uit een weelderig begroeid prieeltje waaronder de tuineigenaars ook in minder zonnige dagen kunnen genieten van de omringende natuur. De gekozen beplanting zorgt voor het nodige groene volume en een kleurrijke opvolging van de seizoenen. Voorbeeldig in deze kleine tuin is dat voornamelijk gekozen is voor niet alledaagse planten. De leihaag bestaat bijvoorbeeld uit groenblijvende eiken (Quercus x hispanica ‘Diversifolia’). Verder treffen we tal van siergrassen, vaste planten, bloeiende klimmers en heesters die door hun verschillende bloeitijdstippen en diverse bladvormen elk seizoen weten te charmeren. Enkele buxuswolken versterken het jaarrond groene karakter van deze tuin en bieden tevens ruggesteun aan het diagonale lijnenspel.

fotoboekok(1).jpg[fotoboek=67]  

Pieter & Jan Van Tieghem Leieflora Sint-Janstraat 46 8791 Waregem – Beveren Tel.: 056 71 31 56 vantieghem@belgacom.net

Focus op groen 

Dit tuintje mag dan klein zijn, maar is botanisch zeer fijn. Het is werkelijk volgepakt met bijzondere planten waarvan we er een paar even onder de loepe nemen. 

De eerste plant die ons opviel was Cornus alternifolia ‘Argentea’. Deze witbontbladige kornoelje is een stuk zeldzamer in onze tuinen dan de beter gekende C. controversa ‘Variegata’ en dat heeft zijn reden. Eerstgenoemde is namelijk een moeilijke klant, zeker de eerste jaren. Anderzijds is hij wel mooier, met een vrij regelmatige witte rand aan de kleine bladeren en een mooie kroon met vertakkingen die misschien niet zo regelmatig zijn als bij zijn tegenhanger, maar deze kornoelje toch doet uitgroeien tot een compacte struik van zo’n tweeëneenhalve tot drie meter. 

Actinidia kolomikta is een opvallende bladverliezende klimmer uit Azië. Verwant met de kiwi wordt deze soort niet om de vruchten gekweekt maar om de mooie bontgekleurde bladeren. Drie kleuren hebben ze: de tip is crèmewit, dan volgt een roze strook en aan de basis donkergroen. Op jonge planten is dit kleurenpallet nog niet zo uitgesproken aanwezig, dus enig geduld is vereist. De in handel zijnde plant is mannelijk, maar dat is niet zo belangrijk want we willen de vruchten toch niet echt, al zijn ze zoet en eetbaar. 

Waarom zouden we Garrya elliptica in onze tuinen willen? Het is inderdaad waar dat de plant een groot deel van het jaar niet zo mooi is met zijn vaak door late vorst beschadigde oude bladeren. Maar hij is wintergroen met bladeren die aan de bovenkant donkerder groen zijn dan onderaan. Verder bloeit hij al heel vroeg in het jaar, vaak al eind februari of begin maart. De bloemen staan, vooral in de meest gekweekte mannelijke vorm ‘James Roof’, in lange katjes, die als 20 cm lange strengen de plant goed vullen. Tijdens de voorbije strenge winter verloor de jonge plant in een Herentalse collectie eerst al de bladeren om daarna vanuit de lagere takken terug mooi uit te lopen. 

Tegen de muur zagen we een paar exemplaren van een wintergroene eik, met name Quercus x hispanica ‘Diversifolia’. Deze vorm is goed te snoeien als leiboom tegen een muur en had hier geen zichtbare bladschade. Dit in tegenstelling tot vele exemplaren van allerlei wintergroene eiken die zeker in het oosten van het land nogal wat bladschade kenden als gevolg van de voorbije winter. Gelukkig is die schade in de meeste gevallen niet blijvend gebleken en hebben de planten zich met nieuwe bladeren goed hersteld. 

Acer palmatum ‘Shishigashira’is een vorm van de Japanse esdoorn die we zouden kunnen bekijken als een te groot geworden bonsai. Zeer traaggroeiend met een stram opgaande groeiwijze. De diep ingesneden donkergroene bladeren kleuren mooi goudgeel in de herfst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen