MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De tuintrends van 2020: rustgevend, urban én mix van culturen

4109 x gelezen
door Tuinbranche Nederland • Woensdag 15 Januari 2020

Dit zijn de drie tuintrends van 2020: Inner Retreat, Blended Cultures en Street Savage. De trends zijn vertaald naar drie voorbeeldtuinen die laten zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid ook eigentijds vormgegeven kunnen worden.

Overtollig regenwater loopt snel weg (geen plasvorming), er is volop ruimte voor groen (ook fijn voor vlinders, vogels en insecten) en materialen worden hergebruikt. De trendtuinen dienen ter inspiratie met als doel een groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier.

Inner Retreat
De trend Inner Retreat staat in het teken van onthaasten. In de tuin zorgt bijvoorbeeld een houten vlonder voor rust en eenheid. In ovaalvormige uitsparingen zijn borders aangelegd en een vijver. In deze tuintrend zul je geen heftige kleuren of extreme vormen aantreffen. De hangmanden met planten aan de pergola geven de tuin een intieme en extra groene uitstraling. De planten met fijne blad- en stengelstructuren vormen de buffer tussen de drukke buitenwereld en de behoefte aan rust. Het gebruik van wittinten en transparante materialen versterken het kalmerend effect. Tijdens regenbuien kan het hemelwater eenvoudig wegvloeien in de borders, vijver en via de openingen van de vlonder. De tuin biedt ook een warm welkom aan vogels, vlinders, bijen en andere bestuivers.

Blended Cultures
De digitalisering verbreedt en versmalt onze wereld waardoor we neiging hebben om in een eigen bubbel, met enkel gelijkgestemden, te leven. Deze trend Blended Cultures doorbreekt dit en laat grenzen vervagen. In deze voorbeeldtuin vind je daarom een mix van materialen, werelden en culturen. Ook is plaats voor een zeer bonte mix van verschillende planten. Die zijn onder meer terug te vinden in een groene wand. Natuurtinten spelen met de felle accentkleuren. Zo krijgt een kas een exotische uitstraling door de ruiten te voorzien van kleurfolie. Meubels en accessoires zijn een mix van lokaal en globaal en geven een vrolijke, ongedwongen en folkloristische sfeer. Planten, zowel inheems als exotisch, zijn aantrekkelijk voor tuindieren en insecten. Hemelwater wordt opgevangen in regentonnen of kan direct de bodem inzakken in de royale borders.




Street Savage
De trend Street Savage zorgt voor alles behalve een geijkte plaatje. Imperfectie en vrijheid vormen het uitgangspunt. In deze voorbeeldtuin is dat vertaalt naar een onconventionele uitstraling met invloeden uit de hiphopscene en van de straat. De industriële meubels (om op te chillen) en potten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de schuttingen zijn beschilderd met graffiti. Op de grond ligt halfverharding (Black Sparkle). Dat geeft een streetlook maar, in tegenstelling tot een betonnen vloer, kan het regenwater wel direct de bodem in zakken. Planten staan veelal in potten in vrolijke kleuren. Door te kiezen voor nectarrijk groen kunnen vlinders, bijen en andere bestuivers volop toehappen.

De voorbeeldtuinen zijn gratis te bezoeken bij Tuincentrum Huiting in Vianen (U).

Lees verder op Tuinbranche Nederland »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen