MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De vierkantemetertuin - April

2770 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In april moet het nu eindelijk allemaal starten. Vanaf nu kan er volop geplant en gezaaid worden. Het voordeel van een vroege start is dat je nog steeds opnieuw kan starten als het mislukt.

Ook in april raden we aan om nog vliesdoek en/of noppenfolie bij de hand te houden. In de tuincentra zullen al jonge plantjes en kruiden aangeboden worden, dus dat hoeft geen belemmering te vormen.

 

TIP: maak de juiste COMBINATIES


SLA

Let er op dat slaplantjes niet te diep worden geplant. Sla kan je goed combineren met kervel, radijs, aardbeien, wortel Peterselie zet je best niet direct in de buurt.  OVERZICHT van de slasoorten 


VELDSLA

Veldsla verdraagt koude en kan daardoor reeds vroeg in het voorjaar geplant worden. Net zoals bij sla mag je de plantjes niet te diep planten.radijs.jpg


RADIJS

Radijs heeft niet veel warmte nodig om te groeien. Ideaal dus om ook hiermee vroeg aan de slag te gaan. Radijsjes zaai je best in kleine hoeveelheden om de oogst te spreiden. Ze doen het goed in de buurt van sla en kervel. Zet ze niet in de onmiddellijke omgeving van spinazie. 


AARDBEIEN

In maart en april kun je plantgoed van aardbeien planten. Leg rond de plantjes een mulchlaag van cacaodoppen 


KERVEL

Kervel kan je vroeg in het voorjaar zelf zaaien, maar je kan ook plantjes aankopen. Je kan meerdere malen oogsten van de plantjes. Wil je de plantjes geen vaste plaats geven, dan kan je ze met het potje planten. Op die manier kun je ze later makkelijk weghalen. 


BIESLOOK

Is volledig winterhard en geeft dus weinig problemen. Je kan er meerdere malen van oogsten. Ook de bloemen zijn heel mooi en eetbaar. Het is een kruid dat je bijna jaarrond kan gebruiken in ondermeer salades. Je mag er dus een flinke hoeveelheid van aanplanten.
SPINAZIE

Je kan zelf zaaien, maar ook van spinazie kan je plantjes aankopen. Het is een snelle groeier die ook bestand is tegen koude.. 


TIJM

Met zijn kleine, geurende en altijdgroene blaadjes is tijm een onmisbaar kruid in je tuintje. Samen met peterselie is het een onderdeel van de 'bouquet garni'. Wil je het toch geen vaste plaats geven dan kan je het met het potje planten.rucola.jpg


RUCOLA

Wordt als sla gebruikt maar het is een familielid van de kool en is verwant aan radijs.  Je kan er vroeg mee starten want rucola verdraagt ook koude. 


PETERSELIE

Nog zo'n kruid dat je veel zal nodig hebben. Voorzie dus een flinke hoeveelheid. Je kan er meerdere malen van oogsten. Je hebt de keuze: bladpeterselie of krulpeterselie.
ERWTEN

Kunnen al heel vroeg in het voorjaar geteeld worden. Vermijd echter een te natte bodem.
 

 

   1. April kan nog koud en wisselvallig zijn. Voorzie zeker nog beschermingsmateriaal zoals noppenfolie of vliesdoek
 

 2. De kruiden die je voorziet kun je eventueel nog in pot planten. Ze vullen nu nog lege ruimte waar je straks andere gewassen voorziet

 

 3. Rond de slaplantjes kan je eventueel een laagje cacaodoppen strooien.

   4. Plantuien en -sjalotten in volle grond planten of voorplanten in potjes
   5. Is de bak voldoende hoog dan kan je ook wortelen zaaien. Kies voor een aangepaste soort.
   6. Erwten voorzaaien.
   7. Voorkiemen van plantgoed van aardappelen. Aardappelen komen niet direct in aanmerking voor teelt in de vierkantemetertuin.  Wie voldoende ruimte heeft kan het uiteraard wel proberen.
   
   OVERZICHT van april in de moestuin             

Minituinkasje.jpg 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen