MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De vierkantemetertuin - Februari

4995 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Februari kan nog heel koud en nat zijn en dat zijn geen ideale omstandigheden om vroeg aan de slag te gaan. Met een vierkantemetertuin heb je echter het voordeel dat je deze kan vullen met grond die nog niet bevroren was of die niet te koud aanvoelt. Toch raden we aan om de bak nog te beschermen met vliesdoek of noppenfolie als je zo vroeg aan de slag wilt gaan. In de tuincentra zullen al jonge plantjes en kruiden aangeboden worden, dus dat hoeft geen belemmering te vormen.

TIP: maak de juiste COMBINATIES

Sla   Sla   Veldsla    radijs.jpg Radijs







Sla  

 

 

 snijsla

 

 

 

 Kervel

 

 

 

 Bieslook








Spinazie   Spinazie  

 

 

 Tijm

  rucola.jpg Rucola







Raapstelen            

 

 


SLA

Vanaf februari zal je in de tuincentra reeds slaplantjes kunnen vinden. Zo vroeg in het voorjaar is het best om de plantjes nog in een koude bak aan te planten of buiten voldoende te beschermen met vliesdoek of noppenfolie. Let er op dat slaplantjes niet te diep worden geplant. Sla kan je goed combineren met kervel, radijs, aardbeien, wortel Peterselie zet je best niet direct in de buurt. 



 


VELDSLA

Veldsla verdraagt koude en kan daardoor reeds vroeg in het voorjaar geplant worden. Net zoals bij sla mag je de plantjes niet te diep planten.



radijs.jpg


RADIJS

Radijs heeft niet veel warmte nodig om te groeien. Ideaal dus om ook hiermee vroeg aan de slag te gaan. Radijsjes zaai je best in kleine hoeveelheden om de oogst te spreiden. Ze doen het goed in de buurt van sla en kervel. Zet ze niet in de onmiddellijke omgeving van spinazie.



 


KERVEL

Kervel kan je vroeg in het voorjaar zelf zaaien, maar je kan ook plantjes aankopen. Je kan meerdere malen oogsten van de plantjes. Wil je de plantjes geen vaste plaats geven, dan kan je ze met het potje planten. Op die manier kun je ze later makkelijk weghalen.



 


BIESLOOK

Is volledig winterhard en geeft dus weinig problemen. Je kan er meerdere malen van oogsten. Ook de bloemen zijn heel mooi en eetbaar. Het is een kruid dat je bijna jaarrond kan gebruiken in ondermeer salades. Je mag er dus een flinke hoeveelheid van aanplanten.




SPINAZIE

Je kan zelf zaaien, maar ook van spinazie kan je plantjes aankopen. Het is een snelle groeier die ook bestand is tegen koude..



 


TIJM

Met zijn kleine, geurende en altijdgroene blaadjes is tijm een onmisbaar kruid in je tuintje. Samen met peterselie is het een onderdeel van de 'bouquet garni'. Wil je het toch geen vaste plaats geven dan kan je het met het potje planten.



rucola.jpg


RUCOLA

Wordt als sla gebruikt maar het is een familielid van de kool en is verwant aan radijs.  Je kan er vroeg mee starten want rucola verdraagt ook koude.



 


PETERSELIE

Nog zo'n kruid dat je veel zal nodig hebben. Voorzie dus een flinke hoeveelheid. Je kan er meerdere malen van oogsten.




RAAPSTELEN

Deze 'vergeten groente' zal je zelf moeten zaaien want plantgoed zal je hier niet van vinden. Het is een eenvoudig te telen groente die bestand is tegen koude.


 

 

  1. Februari kan nog behoorlijk koud zijn. Voorzie zeker nog beschermingsmateriaal zoals noppenfolie of vliesdoek
  2. De kruiden die je voorziet kun je eventueel nog in pot planten. Ze vullen nu nog lege ruimte waar je straks andere gewassen voorziet
  3. Rond de slaplantjes kan je eventueel een laagje cacaodoppen strooien.
  4. Plantuien en -sjalotten kun je eventueel reeds in potjes planten. Hou er rekening mee als je uien wilt voorzien in de bak dat dit een langdurige teelt is.
  5. Is de bak voldoende hoog dan kan je ook wortelen zaaien. Kies voor een aangepaste soort.
  6. Erwten voorzaaien.
  7. Iets apart proberen? Daslook

 

OVERZICHT van februari in de moestuin

Minituinkasje.jpg

2 reacties

  • Daniel C. Daniel C. Hoe maak je een goede aardevulling voor de vierkantetuin ??
    Noodzakelijk om een antiworteldoek en hydrokorrels te leggen ??
    Vrijdag 2 Februari 2018 om 09:39
  • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Daniel. Nee, worteldoek is niet noodzakelijk. Hydrokorrels liever niet gebruiken. Dat kan de grond soms té nat houden. Hier op de site is nogal wat info te vinden onder "Tuininfo" (zie het groene vakje - niet de balk - bovenaan de pagina). En ook hier vind je goede info over welke grond je gebruikt en nog meer: http://www.moestuintips.nl/art...
    Vrijdag 2 Februari 2018 om 10:34

Log in om een reactie te plaatsen