MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De vierkantemetertuin - Maart

1512 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In maart zou het nu eindelijk allemaal moeten starten. Vanaf nu kan er volop geplant en gezaaid worden. Het voordeel van een vroege start is dat je nog steeds opnieuw kan starten als het mislukt. Ook in maart raden we aan om nog vliesdoek en/of noppenfolie bij de hand te houden. In de tuincentra zullen al jonge plantjes en kruiden aangeboden worden, dus dat hoeft geen belemmering te vormen.

TIP: maak de juiste COMBINATIES

 

Moestuin in MAART

  radijs.jpg
rucola.jpg
   

 

 


SLA Vanaf februari zal je in de tuincentra reeds slaplantjes kunnen vinden. Zo vroeg in het voorjaar is het best om de plantjes nog in een koude bak aan te planten of buiten voldoende te beschermen met vliesdoek of noppenfolie. Let er op dat slaplantjes niet te diep worden geplant. Sla kan je goed combineren met kervel, radijs, aardbeien, wortel Peterselie zet je best niet direct in de buurt. 


 
SNIJSLA De teelt is vergelijkbaar met die van raapstelen. Snijsla is een mix van jonge sla.


 
VELDSLA  Veldsla verdraagt koude en kan daardoor reeds vroeg in het voorjaar geplant worden. Net zoals bij sla mag je de plantjes niet te diep planten.


radijs.jpg
RADIJS Radijs heeft niet veel warmte nodig om te groeien. Ideaal dus om ook hiermee vroeg aan de slag te gaan. Radijsjes zaai je best in kleine hoeveelheden om de oogst te spreiden. Ze doen het goed in de buurt van sla en kervel. Zet ze niet in de onmiddellijke omgeving van spinazie.


 
AARDBEIEN In maart en april kun je plantgoed van aardbeien planten. Leg rond de plantjes een mulchlaag van cacaodoppen


 
KERVEL Kervel kan je vroeg in het voorjaar zelf zaaien, maar je kan ook plantjes aankopen. Je kan meerdere malen oogsten van de plantjes. Wil je de plantjes geen vaste plaats geven, dan kan je ze met het potje planten. Op die manier kun je ze later makkelijk weghalen.


 
BIESLOOK Is volledig winterhard en geeft dus weinig problemen. Je kan er meerdere malen van oogsten. Ook de bloemen zijn heel mooi en eetbaar. Het is een kruid dat je bijna jaarrond kan gebruiken in ondermeer salades. Je mag er dus een flinke hoeveelheid van aanplanten.SPINAZIE Je kan zelf zaaien, maar ook van spinazie kan je plantjes aankopen. Het is een snelle groeier die ook bestand is tegen koude..


 
TIJM Met zijn kleine, geurende en altijdgroene blaadjes is tijm een onmisbaar kruid in je tuintje. Samen met peterselie is het een onderdeel van de 'bouquet garni'. Wil je het toch geen vaste plaats geven dan kan je het met het potje planten.


rucola.jpg
RUCOLA Wordt als sla gebruikt maar het is een familielid van de kool en is verwant aan radijs.  Je kan er vroeg mee starten want rucola verdraagt ook koude.


 
PETERSELIE Nog zo'n kruid dat je veel zal nodig hebben. Voorzie dus een flinke hoeveelheid. Je kan er meerdere malen van oogsten. Je hebt de keuze: bladpeterselie of krulpeterselie.ERWTEN Kunnen al heel vroeg in het voorjaar geteeld worden. Vermijd echter een te natte bodem. 

  1. Maart kan nog behoorlijk koud zijn.  Voorzie zeker nog beschermingsmateriaal zoals noppenfolie of vliesdoek
  2. De kruiden die je voorziet kun je eventueel nog in pot planten. Ze vullen nu nog lege ruimte waar je straks andere gewassen voorziet
  3. Rond de slaplantjes kan je eventueel een laagje cacaodoppen strooien.
  4. Plantuien en -sjalotten in volle grond planten of voorplanten in potjes
  5. Is de bak voldoende hoog dan kan je ook wortelen zaaien. Kies voor een aangepaste soort.
  6. Erwten voorzaaien.
  7. Voorkiemen van plantgoed van aardappelen.  Aardappelen komen niet direct in aanmerking voor teelt in de vierkantemetertuin. Wie voldoende ruimte heeft kan het uiteraard wel proberen.
  8. Iets apart proberen? Ga voor daslook

 

OVERZICHT van maart in de moestuin

Minituinkasje.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen